Is langetermijnsparen iets voor jou?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Langetermijnsparen is een ideaal alternatief wanneer je je hypothecaire lening volledig hebt terugbetaald. Je kan namelijk genieten van een fiscaal voordeel. Maar zijn er nog voordelen?

Langetermijnsparen behoort tot de Tak 21-verzekeringen en is met andere woorden een spaarproduct op middellange of lange termijn. Net zoals bij een hypothecaire lening geniet je bij langetermijnsparen van een fiscaal voordeel. Dertig procent van het gestorte bedrag komt in aanmerking voor een belastingvoordeel. Let wel op: je mag maximaal 2280 euro per jaar storten. Je kan met andere woorden genieten van een belastingvoordeel van 684 euro.

Je bent weliswaar verplicht om zo’n contract af te sluiten voor je 65ste verjaardag als je van het fiscaal voordeel wilt genieten. En net zoals bij andere Tak 21-verzekering moet je een premietaks (2 procent) en instapkosten (3 procent) betalen bij iedere storting. Op het einde van de rit betaal je tien procent eindebelastingen.

Begin je met het langetermijnsparen voor je 55 jaar, dan betaal je 10 procent op het bijeengespaarde kapitaal en dit wanneer je je 60ste verjaardagskaars uitblaast. Begin je na je 55 jaar, dan wordt de belasting van 10 procent ingehouden op de tiende verjaardag van het contract.

Voor wie?

Volgens geldbeleggen.info is langetermijnsparen ideaal voor de volgende personen:

  • mensen die voor een woningaankop al een aanzienlijk bedrag hebben gestort in een Tak 21-verzekering
  • mensen die een hypothecaire lening volledig hebben afbetaald.
  • mensen die een tweede woning willen kopen. Zij hebben namelijk geen recht meer op een, nu weliswaar verminderde, woonbonus.
  • mensen die een woning kunnen kopen zonder een lening af te sluiten. Op die manier kunnen zij toch genieten van een fiscaal voordeel. (NS)

Vergelijk verschillende banken die langetermijnsparen aanbieden op bankshopper.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content