Is het interessant om uit de First-levensverzekering van Ethias te stappen?

© BELGA
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Een maand na de mediaberichten over de kapitaalproblemen van Ethias komt de verzekeraar met een ‘uniek en uitzonderlijk’ aanbod om een uitstap aan te moedigen bij de First-klanten van de eerste generatie. Maar is het ook interessant om uit te stappen voor de 50.000 mensen met een First A-contract in hun bezit?

Het gaat om de First-contracten die voor september 2003 zijn afgesloten en die levenslang een gegarandeerd rendement van gemiddeld 3,44 procent bieden. Nog zo’n 50.000 mensen hebben zo’n First-levensverzekering, goed voor een totaal kapitaal van 3,2 miljard euro. Ethias biedt die klanten nu een eenmalige uitstappremie van bijna 14 procent.

Brieven

Het is niet de eerste keer dat Ethias zijn First-klanten aanmoedigt om te vertrekken. Ethias verstuurde al verschillende brieven naar de klanten om met een bonus of een korting een overstap naar een financieel product van een andere verzekeraar of bank te stimuleren.

Is het interessant om uit de First-levensverzekering van Ethias te stappen?

Oorspronkelijk wilde Ethias zijn portefeuille met levensverzekeringen verkopen. Door de historisch lage rente en de onverantwoord hoge gegarandeerde rendementen uit het verleden is er echter geen koper te vinden.

Die oude First-contracten worden stilaan een molensteen om de nek van Ethias. De verzekeraar lijdt er verlies op, een gevolg van de aanhoudende daling van de rentevoeten. Obligaties in de beleggingsportefeuille van Ethias die vandaag op vervaldag komen, kan de maatschappij niet meer tegen zo’n hoge rente herbeleggen zonder buitensporig veel risico te nemen.

Vier keer de jaarlijkse intrest

Ethias betaalt de klanten die hun geld voor 31 maart opvragen een premie die gelijk staat met vier keer de intresten van 2014. “Dat kan interessant zijn voor wie zijn geld sowieso nodig heeft de komende jaren”, zegt de woordvoerster van Ethias. “Maar we geven hierin geen advies aan de klanten.”

Wie zijn kapitaal uit zijn First-contract opvraagt, kan dat onmogelijk herbeleggen in een veilig vastrentend product dat evenveel opbrengt. De First-producten zijn zeer veilig voor de klanten, want de Belgische staat garandeert tot 100.000 euro per klant.

Die uitbreiding van de depositogarantie naar tak21-levensverzekeringen kwam er na de Belgische bankencrisis in 2008. Het is dezelfde staatsgarantie die geldt voor zicht-, spaar-, termijnrekeningen, volksleningen en de meeste kasbons. Het is ver zoeken naar rendementen op deze producten die in de buurt van de First van de eerste generatie komen.

Ethias werkt ook al aan een plan B, mochten de klanten hardnekkig vasthouden aan hun First-rekeningen. Volgens de krant De Tijd wil de verzekeraar de levensverzekeringen in een vehikel onderbrengen waarvoor de overheden garant zullen staan. Een tweede Dexia dus. Na de bad bank, de bad insurance. (IDW)

Dit artikel komt uit The Daily Trends van 25 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content