Is een termijnrekening op drie maanden interessant?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

In België kan je bij vier banken een termijnrekening op drie maanden afsluiten. Bij twee banken brengen die rekeningen meer op dan het gewone spaarboekje.

Wie een hoger rendement zoekt maar geen risico’s wil nemen, kan ervoor kiezen een termijnrekening te openen. Tot voor kort was dat de ideale optie om je koopkracht te behouden nu de meeste gereglementeerde spaarrekeningen slechts 0,11 procent opbrengen. Maar nu de inflatie in ons land is opgelopen tot 2,04 procent, schieten ook de termijnrekeningen tekort. Toch kan zo’n formule interessanter zijn dan het traditionele spaarboekje.

Wie zijn geld tien jaar lang kan missen, krijgt het hoogste rendement bij NIBC Direct: 1,24 procent. Dat is tien keer meer dan op een gewone spaarrekening, leert een bezoek aan bankshopper.be. Zo’n rekening op tien jaar is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom kan je bij sommige banken je geld voor drie maanden vastzetten.

Drie maanden

Slechts twee banken bieden een formule aan die meer geld opbrengt dan het spaarboekje: NIBC Direct en DHB Bank. Zij bieden een brutorente van respectievelijk 0,60 procent en 0,65 procent. Daarbij moet je rekening houden met een roerende voorheffing van 27 procent. Dat betekent dat je een effectief rendement van 0,44 procent bij NIBC Direct en 0,47 procent bij DHB Bank haalt. Bij AXA Bank is dat 0,01 procent netto en bij Argenta 0,04 procent. Dat is veel lager dan het traditionele spaarboekje.

Wie zo’n termijnrekening wil openen moet een minimumbedrag opzij kunnen zetten. Bij Adv@ntageOnline van DHB Bank is dat 2500 euro en bij NIBC Direct is dat minstens 100 euro.

Deutsche Bank

Voor wie voor een korte periode een groter bedrag kan missen, kan terecht bij Deutsche Bank. De bank pakt soms uit met een tijdelijke actie. Momenteel kunnen spaarders voor een bedrag tussen 10.000 en 50.000 euro intekenen op een DB Invest Plus-termijnrekening. Die formule brengt 5 procent (na aftrek van roerende voorheffing 3,65%) rente op. Wie 50.000 euro stort krijgt op het einde van de rit 456,25 euro aan interesten.

Deutsche Bank wil met de actie vers kapitaal aantrekken. Zo kan je alleen maar intekenen op de termijnrekening met geld dat voordien niet op een andere rekening stond bij de bank. Na afloop schrijft de bank het geld over naar een andere rekening bij Deutsche Bank. De actie loopt nog tot 23 juni 2016.

Vorig jaar pakte Deutsche Bank tussen 15 en 31 december uit met een soortgelijke actie. Toen konden spaarders een DB Invest Plus-termijnrekening openen op zes maanden. Na afloop kregen zij een brutorente van 3 procent. De bank vroeg toen een inlage tussen 10.000 en 25.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content