Is een termijnrekening iets voor jou?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

De rente op een spaarboekje is nooit gegarandeerd. Met een termijnrekening ben je echter zeker van een vaste interestvoet gedurende de hele looptijd. Ze biedt dus bescherming tegen nóg lagere renteniveaus.

Een termijnrekening heeft een vooraf vastgelegde looptijd. Gedurende die periode geniet je een gegarandeerde rentevoet. Die ligt eveneens op voorhand vast en kan gedurende de looptijd niet meer wijzigen. Dat is niet zo bij een spaarboekje: daarvoor kan je bank in principe op elk moment de interestvoet wijzigingen.

Geen kapitaalverlies

Na afloop krijg je het geld dat je op de termijnrekening plaatste integraal terug, inclusief de verworven rente. Je loopt dus geen risico dat je een gedeelte van je kapitaal verliest, terwijl dat bijvoorbeeld wél het geval is bij een belegging in aandelen.

Je geld staat ‘vast’

Is een termijnrekening iets voor jou?

Tijdens de looptijd zijn de centen op je termijnrekening niet beschikbaar. Je geld staat dus ‘vast’. Dit in tegenstelling tot het spaarboekje, waar je op elk moment geld kan afhalen. Een termijnrekening is dus enkel aangewezen voor kapitaal dat je gedurende een specifieke periode kan missen.

Aan jou de keuze

De looptijd van een termijnrekening kies je zelf: van een week tot meerdere jaren. De interest die je ontvangt is afhankelijk van de gekozen looptijd. Naast termijnrekeningen in euro heb je overigens ook de keuze uit andere munten.

Denk aan de roerende voorheffing!

De interesten op je traditionele spaarrekeningen zijn vrijgesteld van belastingen tot 1880 euro per persoon en per jaar. De opbrengsten van een termijnrekening worden echter vanaf de eerste cent belast met een roerende voorheffing van 25 procent. Kijk dus steeds naar de nettorente.

Interessant of niet?

De rentes op spaarboekjes zijn vandaag al erg laag, maar kunnen in principe nóg naar beneden. Een termijnrekening brengt tegenwoordig nauwelijks méér op, maar de rente hierop is wel gegarandeerd. Hiermee kan je je kapitaal dus indekken tegen verdere renteverlagingen. (RVE)

Partner Content