Interessantste spaarformule brengt tien keer meer op

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het verschil tussen het slechtste en het beste spaarboekje is opnieuw opgelopen. Dat leert een vergelijkende studie van Bankshopper.be.

Société Générale heeft als eerste bank in België de basisrente verlaagt naar 0,01 procent, het wettelijke minimum. Volgens analisten is de kans groot dat andere banken de zakenbank volgen. Zo zijn de traditionele spaarboekjes bij de grootbanken, zoals Belfius en BNP Paribas Fortis, slechts vier basispunten verwijderd van het absolute minimum. Het loont dan ook meer dan ooit de moeite spaarformules te vergelijken, meldt de vergelijkingssite Bankshopper.be.

Uit een vergelijkende studie van de site blijkt dat het verschil tussen het interessantste spaarboekje en het minst renderende is toegenomen sinds het einde van 2015. Toen lag de opbrengst van het best renderende spaarboekje acht keer hoger dan die van het minst interessante spaarboekje. Twee maanden later is dat verschil opnieuw opgelopen naar het niveau van maart. Die periode bracht het beste spaarboekje meer dan tien keer meer op dan het slechtste.

Internetbank

In haar analyse gaat de vergelijkingssite uit van een spaarder die zijn spaargeld twaalf maanden onaangeroerd op een spaarboekje laat staan in een marktsituatie die een jaar lang ongewijzigd blijft. In zo’n situatie brengt je geld het meeste op bij de internetbank MoneYou. De bank biedt 0,05 procent basisrente en 1,10 procent getrouwheidspremie. Dat is meer dan een tienvoud van de rente vande slechtste spaarrekening, dieje amper 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie biedt.

Ook de toekomst van onze spaarcenten blijft er somber uitzien. Zo verwachten analisten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in maart verder zal snoeien in de depositorente. Momenteel betalen de financiële instellingen 0,3 procent op het geld dat ze parkeren bij de centrale bank. Analisten van JPMorgan opperen zelfs dat de depositorente verder kan zakken tot -4,5 procent. Ook de swaprente, de referentie voor de spaarrente, is lager dan 0 procent voor looptijden onder vier jaar.

Alternatieven

Spaarders kunnen hun heil zoeken in termijnrekeningen die het geld voor een bepaalde periode vastzetten aan een vast tarief. De intrest die je krijgt is dan afhankelijk van de looptijd. Wie zijn geld een jaar kan missen is aan het juiste adres bij Medirect. De internetbank biedt een nettorendement van 1,02 procent.

Ook de spaarverzekeringen kunnen soelaas brengen. Al moet je wel roerende voorheffing betalen als je je geld binnen de acht jaar aanspreekt. De hoogst gewaarborgde rente voor minstens acht jaar (1,25%) vind je bij Patronale life, Credimo, Ethias en Generali.

Op Bankshopper.be kan je spaarrekeningen met elkaar vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content