In welke landen stijgen de lonen volgend jaar het sterkst?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

In 2016 zal het gemiddelde loon van de Belgen stijgen met 1,7 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek van het adviesbureau Korn Ferry Hay Group. Door de indexsprong blijven de salarisstijgingen beperkt in vergelijking met onze buurlanden.

Werknemers in Europa zien volgend jaar hun loonbriefje aandikken met gemiddeld 2,8 procent. Dat is de hoogste salarisstijging in drie jaar. Een gevolg van een voorzichtig economisch herstel in Europa, verduidelijkt het adviesbureau. De positieve tendens is vooral voelbaar in de omringende landen: Duitsland (+2,9%), het Verenigd Koninkrijk en Nederland (+2,5%) en Frankrijk (+1,9%). Werknemers hebben daar zicht op een sterkere loonstijging dan in België.

Indexsprong

Volgens het adviesbureau is het niet zo absurd dat ons land achterophinkt. “Het overheidsbeleid, gericht op verbetering van de internationale concurrentiepositie door loonmatiging via de indexsprong, zorgt ervoor dat lonen niet automatisch geïndexeerd worden. Hierdoor is een collectief automatisme van salarisstijgingen ook voor 2016 opgeborgen”, klinkt het in een persbericht.

Al is een loonindexering volgend jaar niet voor iedereen uitgesloten. De lonen van 450.000 bedienden uit het aanvullend paritair comité voor bedienden worden op 1 januari 2016 met 0,43 procent geïndexeerd.

Azië sterkste stijger

De Oost-Europese landen doen het nog beter dan onze contreien. Daar zijn de salarisstijgingen gemiddeld 0,9 procentpunten hoger dan in West-Europa. Maar de sterkste loonstijgingen laten zich opteken in Azië. Ondanks de teruglopende economie in China, stijgen de lonen in Azië met gemiddeld 6,4 procent. Die stijging is te danken aan een toegenomen vraag naar hoogopgeleid personeel en een opkomende middenklasse in de groeiende markten.

In Noord-Amerika ten slotte kunnen de werknemers volgend jaar rekenen op loonstijging van gemiddeld 2,8 procent.

Korn Ferry Hay Group benadrukt in het persbericht dat de lonen steeds meer worden toegekend op basis van individuele prestaties en specifieke competenties. Omdat er nu eenmaal geen budget is om iedereen opslag te geven, wordt het beperkte budget besteed aan de beste presteerders”, aldus Walter Janssens, directeur Beloning bij Korn Ferry Hay Group. De loonsverhogingen variëren tussen 0 en 10 procent.

In welke landen stijgen de lonen volgend jaar het sterkst?
© Hay Group

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content