In deze gewesten is een babysit het goedkoopst

© Getty Images/iStockphoto

Een studie van het babysitplatform Yoopies toont aan dat de kostprijs van een babysitter in alle Belgische gewesten is gedaald. Maar in welk gewest kan je het goedkooopst een oppas in huis halen?

De prijs van een babysit kan behoorlijk verschillen naargelang het gewest waar je woont. Volgens Yoopies is er een variatie van 9,28 procent tussen de verschillende regio’s. Het zijn nog steeds de ouders in Brussel die het meeste betalen aan de oppas van hun kinderen met een uurloon van 8,84 euro. Gezinnen met kinderen in Henegouwen hebben meer geluk. In de Waalse regio vraagt een oppas gemiddeld 8,02 euro per uur. In de onderstaande infografiek vind je de prijzen per gewest terug.

Yoopies merkt op dat de prijzen dit jaar stevig zijn gedaald in vergelijking met vorig jaar. In Vlaams-Brabant is de vraagprijs van een babysit gedaald met 4,73 procent. In Luxemburg daalde de prijs met 4,18 procent en in Henegouwen met 4,10 procent.

Volgens Benjamin Suchar, een van de personen achter Yoopies is er een logische verklaring voor de prijsdalingen. “België is het enige Europese land waar het niet legaal is om zelf legaal kinderopvang aan te bieden. ‘Wat is het resultaat? Ouders hebben veel invloed op de prijs en zijn zelfs in staat om af te dingen”, verduidelijkt hij.

En op Europees niveau?

Al is ons land niet een van de goedkoopste landen om een babysit in dienst te nemen. In Nederland kost een babysit 7,74 euro per uur, in Spanje 7,46 euro en in Portugal 6,08 euro. In België betaal je gemiddeld 8,38 euro per uur voor een babysit. Dat prijskaartje loopt stevig op voor gezinnen in Zwitserland. Daar krijgt een oppasser gemiddeld 15,33 euro per uur. Groot-Brittannië (10,06 euro) en Duitsland (9,53 euro) vervolledigen de top 3. (NS)

In deze gewesten is een babysit het goedkoopst
© Yoopies

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content