Hoeveel kost een verkeersboete precies?

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Een verkeersovertreding kan je heel wat geld kosten. Maar hoeveel precies? Overtreding.be en Boetecalculator.be brengen meer duidelijkheid.

Overtreding.be is een gratis app die je als iOS- of Android-gebruiker enerzijds informeert over je rechten bij een politiecontrole. Anderzijds kan je hiermee het boetebedrag van een overtreding berekenen. Afhankelijk van het vergrijp moet je een aantal relevante parameters ingeven. Op basis daarvan krijg je onmiddellijk het verdict te zien.

Ook op de website Boetecalculator.be kan je in een handomdraai de kosten van een overtreding uitrekenen. Na het ingeven van de details wordt bij een lichte overtreding meteen het te betalen bedrag getoond. Voor zwaardere ingrepen wordt een indicatie van de geldboete, het rijverbod en een eventuele gevangenisstraf naar je e-mailadres verstuurd.

Waarop baseren ze zich?

Overtreding.be baseert zich op de wegcode en de wegverkeerswet, maar ook op de omzendbrieven van het college van procureurs-generaal. Die omzendbrieven gebruiken de gerechtelijke arrondissementen namelijk voor het bepalen van hun vervolgingsbeleid. Ze omvatten ook instructies voor de politiediensten die belast zijn met de controle.

De initiatiefnemers van Boetecalculator.be ontwikkelden op hun beurt een algoritme dat rekening houdt met de Belgische verkeerswetgeving, een databank met 2.500 uitspraken inzake verkeersrecht en het actuele vervolgingsbeleid van de gerechtelijke arrondissementen.

Gratis advies via scan of foto

Beide tools geven ook kosteloos advies. Om daarvan gebruik te maken, kan je een scan of foto van het proces-verbaal of de dagvaarding uploaden en doorsturen.

‘Het advies op basis van de wet en de omzendbrieven is sowieso gratis’, zegt Dave Danckaerts van Overtreding.be. ‘Eenmaal een zaak voor de rechtbank komt, is echter persoonlijke juridische bijstand nodig. In dat geval bekijken we samen met verschillende advocaten de mogelijkheden.’ Boetecalculator.be daarentegen is het initiatief van slechts één advocatenkantoor.

Ter info: op Wegcode.be kan je eveneens het boetebedrag voor specifieke overtredingen uitrekenen en het verkeersreglement inkijken. Ook de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer (mobilit.belgium.be) geeft je meer inzicht in de wetgeving en reglementering in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content