Hoe zonder zorgen reizen met de wagen?

© iStock

Een platte band of autopech kunnen een domper op de feestvreugde zijn als je met de wagen richting de zon trekt. Daarom heeft de bandenexpert Bridgestone een aantal tips verzamelt over hoe je veilig met de auto kunt reizen.

De juiste bandenspanning

Volgens Bridgestone hecht het merendeel van de chauffeurs veel te weinig belang aan een correcte bandenspanning. Een studie leert dat 78 procent van de Europese automobilisten op ten minste één band met een te lage bandenspanning of illegale profieldiepte rijdt. Dat heeft een nadelig effect op de remprestaties en de wendbaarheid van de auto. Bovendien zet je de veiligheid van je passagiers op het spel, benadrukt de bandenspecialist.

Daarnaast kan een juiste bandenspanning je heel wat geld besparen. Bridgestone verduidelijkt: “Bij een correcte spanning verbruikt de auto minder brandstof en gaan de banden minder vlug slijten.” De bandenspanning is onder meer afhankelijk van het automerk, het model en de bandenmaat. Bridgestone laat bovendien weten dat de spanning van de banden meestal aan de binnenzijde van de portierstijl of aan de binnenkant van het brandstofklepje staat.

Check eveneens de bandenspanning wanneer de banden koud zijn en hou er rekening mee dat een volledig beladen auto een hogere bandenspanning vereist.

Check profieldiepte en beschadigingen

De wettelijke profieldiepte is 1,6 millimeter, maar veel Europeanen lijken zich daar niet aan te houden. Het merendeel van de chauffeurs slaat een bezoek aan de garagist over om die diepte te laten controleren of bezitten geen speciale profieldieptemeter. Al kunnen zij de diepte zonder professionele hulp controleren, klinkt het bij Bridgestone. “Neem een euromunt en steek deze in het loopvlak. Is de gele rand te zien? Vervang dan de band”, luidt het advies.

De bandenspecialist raadt ook aan de banden van de wagen (en de aanhangwagen) te controleren op eventuele beschadigingen zoals krassen en insnijdingen. “Onthou daarnaast dat banden 10 jaar na productie sowieso aan vervanging toe zijn, ongeacht hun fysieke conditie of uitzicht”, gaat Bridgestone verder.

Voldoende vloeistoffen

Ook de vloeistoffen in je wagen zijn van cruciaal belang wanneer je de wagen uit de stalling haalt. Daarom raadt de bandenspecialist aan te controleren of de oliepeil en de andere vloeistoffen, zoals koelvloeistof, voldoende zijn aangevuld. “Een kleine check van de ruitenwissers kan ook bijdragen aan een veilige trip: als deze strepen achterlaten, vervang ze dan eventueel voor vertrek”, klinkt het.

Test de lichten

Een veilige reis is geen garantie als de lichten niet naar behoren werken. Daarom is het geen slecht idee om iemand langs de wagen te laten lopen terwijl je de verlichting test. Volgens Bridgestone is het belangrijk om alle lichten aan een test te onderwerpen. Vergeet daarbij de koplampen, de richtingaanwijzers en het kleine lichtje bij de kentekenplaat niet. “Zet voor de zekerheid een setje met nieuwe lampjes in het dashboardkastje”, aldus Bridgestone.

Veiligheidsuitrusting

Controleer of de veiligheidsuitrusting aanwezig is in de auto. Die uitrusting moet verplicht bestaan uit een gevarendriehoek, EHBO-doos en een aantal veiligheidsvesten.

Zomerbanden in de zomer

Tot slot benadruk de bandenspecialist dat je zeker niet mag vergeten om de winterbanden te vervangen door zomerbanden. Winterbanden presteren slechter onder warme condities waardoor de remweg langer is. De banden hebben eveneens een nadelig effect op de wegligging, slijtage en het brandstofverbruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content