Hoe zit dat nu precies met de kosten voor roaming?

Binnenkort worden de roamingkosten in het buitenland afgeschaft © iSource
Roel Van Espen medewerker Trends

Volgend jaar schaft Europa de roamingkosten voor draadloos bellen, surfen en sms’en in het buitenland af. Ook een onlangs voorgestelde limiet van 90 dagen per jaar verdwijnt.

Eind vorig jaar besliste de Europese Commissie dat telecomoperatoren vanaf 15 juni 2017 geen extra roamingkosten meer mogen aanrekenen voor draadloos bellen, surfen en sms’en binnen Europa. Onlangs kwam diezelfde commissie echter met een nieuw voorstel om de afschaffing van die kosten te beperken tot maximaal 90 dagen.

Dit voorstel lokte al snel heel wat kritiek uit. Erasmus-studenten – die gedurende een lange tijd in het buitenland verblijven – zouden het slachtoffer van de tijdslimiet worden. Ook wie over de grens werkt of als expat geregeld naar zijn thuisland terugkeert, zou nog altijd geconfronteerd worden met roamingkosten.

Nieuw voorstel

Daarom komt de Europese Commissie nu met een nieuw voorstel: de beperking van 90 dagen valt weg, maar er komen wel nieuwe maatregelen om misbruiken op te sporen en te bestraffen. Die moeten vermijden dat je een goedkoper abonnement in een ander land afsluit om er nadien hier mee te bellen.

Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat je meer roamt dan binnenlandse gesprekken voert, dan kan de telecomoperator toch nog extra kosten in rekening brengen. Mogelijk zal je ook aan de provider moeten uitleggen waarom je een lange tijd in het buitenland verblijft. Voor grensarbeiders worden aparte regels voorzien.

Het nieuwe Commissievoorstel moet op 15 december 2016 definitief goedgekeurd worden. Tot dan hebben de betrokken partijen en de EU-lidstaten tijd om eventuele op- en aanmerkingen te geven.

Partner Content