Hoe uw spaarrekening(en) optimaliseren?

© iStock

Aangezien er nog nauwelijks interessante obligaties te vinden zijn, wordt er veel geld op spaarrekeningen geplaatst. Maar waarop moet je letten en hoe kan je je spaargeld optimaliseren?

Alhoewel de rente historisch laag staat, zijn er nog steeds internetbanken die u een nettorendement geven boven de 1% en gecombineerd met een getrouwheidspremie kan dit oplopen tot 1,5%. Tot een interest van 1880 euro per persoon betaal je geen roerende voorheffing en bovendien is je geld gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Bij de huidige lage inflatie die momenteel rond 0% draait is dit in werkelijkheid geen slecht rendement. Het huidige werkelijk rendement ligt immers rond 1% à 1,5% en was de laatste jaren nog nooit zo hoog.

Getrouwheidspremie heeft voorrang

Hoe uw spaarrekening(en) optimaliseren?

De totale opbrengst is dus de basisrente die je krijgt, verhoogd met de getrouwheidspremie. Als je de totale opbrengst vergelijkt, dan zie je dat internetbanken meestal veel beter scoren dan de grootbanken.

In principe is de basisrente minder belangrijk. Want die basispremie is immers niet gegarandeerd en kan met andere woorden wijzigen van dag tot dag. De verschillende tarieven schommelen hier dan ook zeer sterk. Daarom kijk je best naar de getrouwheidspremie, omdat die wel gegarandeerd is voor een jaar. Die premie kan dus niet gewijzigd worden in de loop van het jaar voor de stortingen die je op dat moment reeds gedaan hebt.

Hoe optimaliseren?

Wil je op elk moment over je geld kunnen beschikken, dan ga je best voor een spaarrekening met een hoge basisrente. De getrouwheidspremie zal je dan wellicht toch nooit genieten.

In alle andere gevallen kies je beter voor een hoge getrouwheidspremie die een jaar gegarandeerd blijft. Werk eventueel met twee spaarrekeningen. Eén met een hoge basisrente voor het bedrag dat je direct beschikbaar wil houden en één met een hoge getrouwheidspremie voor het bedrag dat je 12 maanden kunt missen. (JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content