Hoe president Trump ons leven duurder kan maken

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Donald Trump verovert tegen alle verwachtingen in het Witte Huis. Een overwinning die gepaard gaat met veel vragen, ook bij ons. Zo kunnen beslissingen van Trump een impact hebben op ons budget.

Analisten verwachtten voor de stembusgang in de Verenigde Staten dat de dollar klappen zou krijgen na een overwinning van Donald Trump, maar een stevige daling blijft uit. “Als we naar het koersverloop van deze ochtend kijken, merken we dat de dollar niet veel terrein heeft moeten prijsgeven”, zegt Koen De Leus, econoom bij BNP Paribas Fortis. Om 6 uur ‘s ochtends daalde de dollar tot 1,13 euro, om ‘s middags lichtjes te herstellen tot 1,11 euro.

Geen stevige koersdaling

De Republikeinen hebben het Congres in handen. Dat is een luxe die Obama niet had”

Nochtans zou een stevige daling van de dollar goed nieuws zijn voor de Belgische consument. Een zwakkere dollar betekent dat we goedkoper producten uit de Verenigde Staten kunnen importeren. Ook op middellange termijn verwacht De Leus niet dat de dollar stevig zal dalen. “Althans als Trump een aantal van zijn verkiezingsbeloften kan waarmaken”, voegt hij eraan toe. “Denk daarbij aan de beloofde investeringen in infrastructuur. Dat moet de economie op het eerste gezicht een boost geven, waardoor de rente stijgt. Dat ondersteunt de dollar”, verduidelijkt de econoom.

De Leus sluit dan ook niet uit dat de dollar op middellange termijn zelfs kan stijgen. Dat zou betekenen dat importeren uit de Verenigde Staten duurder wordt. Voor de bedrijven die handeldrijven met de Verenigde Staten, zou dat goed nieuws zijn. Zij zullen meer kunnen exporteren. Volgens de econoom is de kans vrij groot dat de nieuwe president zijn verkiezingsbelofte kan waarmaken. “De Republikeinen hebben het Congres in handen. Dat is een luxe die Obama niet had.”

Meer inflatie

De handelsakkoorden zijn nog belangrijker dan de investeringen in infrastructuur. Nu de Amerikanen Trump als president hebben verkozen, komen de bestaande akkoorden zoals NAFTA (een vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico) en TTIP (een vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU) onder vuur te liggen. Trump maakt er geen geheim van dat hij bereid is protectionistische maatregelen te nemen om de Amerikaanse economie te stimuleren. “TTIP is zelfs zo goed als ten dode opgeschreven”, gaat De Leus verder. Dat heeft vooral een impact op de minder kapitaalkrachtige gezinnen. “Als de regeringsleiders inzetten op een protectionistische wereld, creëren ze een inflatoire wereld. De consument betaalt daarbij het gelag. Het leven wordt veel duurder.”

De consument is op termijn het grootste slachtoffer van een wisselkoersoorlog

Bruno Colmant, het hoofd macro-economisch onderzoek van Degroof Petercam, sluit een valutaoorlog door het protectionistische beleid niet uit. “Als Trump economische barricades opwerpt, is de kans vrij groot dat China reageert met een devaluatie van zijn munt, om de export te ondersteunen. Ook de andere landen zullen geneigd zijn daarin mee te stappen”, verduidelijkt hij. “De consument is op termijn het grootste slachtoffer van een wisselkoersoorlog want producten importeren wordt veel duurder.” Bovendien is Colmant ervan overtuigd dat ook Europese ondernemingen dan in de klappen delen. “De Europese Centrale Bank, die nota bene in het inflatieschuwe Duitsland is gevestigd, zal een devaluatie naast zich neerleggen. Daardoor maakt ze Europese exportproducten veel minder aantrekkelijk.”

Olieprijs

De Leus ziet de olieprijzen zakken. Trump heeft er tijdens zijn campagnes geen geheim van gemaakt dat hij het niet te nauw neemt met de klimaatakkoorden. In het energieplan van de Republikein staat onder meer dat hij de nog niet opgepompte schalieolie- en gasreserves ter waarde van 50.000 miljard dollar beschikbaar wil maken. Zijn doel is de Verenigde Staten energie-onafhankelijk maken door alle fossiele brandstoffen in het land te gebruiken.

“Dat zal de olie-industrie ongetwijfeld een boost geven. Het toenemend aanbod zal dan een neerwaartse invloed hebben op de olieprijs”, verduidelijkt De Leus. Dat terwijl de OPEC-landen een akkoord hebben over de plafonnering van de olieproductie. “Enkel als Trump erin slaagt de Amerikaanse economie aan te zwengelen, zal een toenemende vraag de prijsdaling enigszins compenseren.”

Partner Content