Hoe kan inbraakpreventie jou geld besparen?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Elke dag opnieuw krijgen maar liefst 200 Belgische gezinnen inbrekers over de vloer. Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen hou je echter ongewenste bezoekers makkelijker buiten.

Allereerst zijn er de organisatorische maatregelen. Dat zijn goede gewoontes die je woning onaantrekkelijk maken voor een inbreker en hem weinig gelegenheid bieden om de inbraak te plegen. Enkele voorbeelden: geef je woning steeds een bewoonde indruk, post niet op Facebook dat je met vakantie bent en laat buiten geen ‘hulpmiddelen’ zoals ladders rondslingeren.

Hoe kan inbraakpreventie jou geld besparen?

Daarnaast zijn er de fysieke maatregelen. Die hebben betrekking op het gebruik van mechanische of bouwkundige hulpmiddelen. Voorzie bijvoorbeeld voor deuren die voldoende dik zijn, sloten die stevig zijn en aangepast zijn aan de dikte van de deuren, ramen met gelaagd glas, rolluiken, enzovoort. Voorzie ook een goede afsluiting van keldergaten en garagepoorten.

Alarmsysteem of camera’s

Elektronische maatregelen hebben dan weer als doel ongewenste bezoekers te detecteren door middel van een alarmsysteem of camera’s. Goed om weten is dat zulke investeringen je doorgaans een premiekorting op je diefstalverzekering (binnen je brandverzekering) kunnen opleveren. Informeer zeker bij je makelaar.

En wat met de belastingvermindering voor de beveiliging van je woning? Het Vlaamse en Waalse Gewest hebben beslist om het fiscaal voordeel voor de gemaakte uitgaven te schrappen sinds 1 januari 2015. Weet wel dat je voor aanslagjaar 2015 (dus inkomsten uit 2014) nog recht hebt op een belastingvermindering van 30 procent, met een maximum van 760 euro. (RVE)

Partner Content