Hoe je ziekenhuisfactuur zo laag mogelijk houden?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De kosten van een ziekenhuisbezoek kunnen snel oplopen als je niet oplet. Thomas Vanderveken van het Eén-programma ‘Voor hetzelfde geld’ verzamelde enkele tips om te besparen op je ziekenhuisfactuur.

1. Vraag een offerte

Een ziekenhuis is een onderneming net zoals een ander. Een patiënt heeft dan ook recht op financiële informatie. Voor je wordt opgenomen in het ziekenhuis, bij bijvoorbeeld een zwangerschap, kan je een offerte vragen bij de behandelende arts of het ziekenhuis.

Dat is geen overbodige luxe, want ziekenhuizen rekenen uiteenlopende tarieven aan. Vergelijken is de boodschap. Het verschil kan algauw oplopen tot enkele honderden euro’s. Op de websites van verschillende ziekenfondsen kan je de prijzen vergelijken. Onder meer de site van de Christelijke Mutualiteit biedt je zo’n tool aan. Op de site zorgkwaliteit.be kan je de kwaliteit van de ziekenhuizen vergelijken.

2. Kies een tweepersoonskamer

Wie een voorkeur heeft voor een eenpersoonskamer betaalt gemakkelijk enkele duizenden euro’s meer dan iemand die op een tweepersoonskamer ligt. Het prijsverschil is onder meer te verklaren door de hoge supplementen die de artsen aanrekenen. In sommige ziekenhuizen loopt het ereloon van een dokter op tot 300 procent van het normale tarief als je kiest voor meer privacy en ruimte.

3. Neem een hospitalisatieverzekering

Als je wordt opgenomen in een ziekenhuis, dekt je ziekenfonds een deel van de kosten, maar in de meeste gevallen is dat niet voldoende. Daarom raden specialisten aan een hospitalisatieverzekering te nemen.

Alvorens je een polis afsluit, is het aangeraden na te gaan welke kosten de verzekeraar dekt en hoeveel hij je terugbetaalt. Op verzekering.be kan je verzekeringen met elkaar vergelijken.

4. Contacteer het ziekenfonds

Ziekenfondsen kunnen je helpen als je met vragen zit. Zij kunnen onder meer je factuur nakijken om zeker te zijn dat er geen fouten zijn ingeslopen. Betaal pas wanneer je factuur werd nagekeken.

Bekijk hier het verslag van Thomas:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content