Hoe financier je de aankoop van een wagen?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Overweeg je om een nieuwe of tweedehandsauto aan te schaffen? Daar gaat wellicht een aanzienlijke investering mee gepaard. Gelukkig kan je terugvallen op een financiering.

Bij de meeste banken kan je terecht voor een klassieke autolening. Dit is een lening op afbetaling waarbij je meestal maandelijks een deel van het geleende bedrag terugbetaalt, inclusief interest. De rentevoet hangt af van de geleende som en de looptijd. De maximale terugbetalingstermijnen zijn wettelijk vastgelegd in functie van het leenbedrag.

Ook autodealers bieden vaak gelijkaardige autoleningen aan. Hoewel de juridische vorm soms een verkoop op afbetaling is in plaats van een lening op afbetaling, maakt dat voor jou weinig verschil. Bij een verkoop op afbetaling moet je meestal wel een voorschot – bijvoorbeeld een percentage van de aankoopprijs – betalen. Soms is ook een hogere laatste afbetaling voorzien.

Bepaalde autoconstructeurs pakken af en toe uit met ‘nul procent’-autoleningen. Zoiets klinkt uiteraard erg verleidelijk, maar soms misloop je bij zo’n ‘gratis’ krediet een belangrijke korting of een hoge overnameprijs voor je oude wagen. Lees dus goed de kleine lettertjes en informeer je voldoende.

Alternatieven

Een auto financieren via een kredietopening is geen goed idee. Dit is een financiële reserve die je naar behoefte gebruikt, maar waarbij de kredietgever geen vast afbetalingsplan oplegt. Deze formule is niet alleen duurder dan een klassieke autolening, maar zorgt er ook voor dat je mogelijk in een schuldenspiraal terechtkomt.

Heel wat banken en sommige autodealers laten je ook kiezen voor een ballonkrediet. Dat is een autolening waarbij de maandelijkse aflossingen veel lager liggen dan bij de klassieke formule. Dat oogt aantrekkelijk, maar het venijn zit in de staart: op het einde van het contract moet je een grote som – de restwaarde – in één keer ophoesten.

Die restwaarde kan tot vijftig procent van het ontleende bedrag bedragen. Dat lijkt veel, maar wanneer je plant om al binnen enkele jaren een nieuwe auto te kopen, dan kan je het geld uit de verkoop van je huidige wagen gebruiken voor de terugbetaling van het ballonkrediet. Weet wel dat deze formule over de hele periode meestal duurder is dan een klassieke autolening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content