Hoe een job bij McDonald’s je kan helpen bij het uitbouwen van een succesvolle carrière

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Jobs bij allerhande ketens spreken niet meteen tot de verbeelding van veel werkzoekenden. Toch kan een dergelijke werkervaring een positief effect hebben op je zoektocht naar je droomjob.

Steeds meer mensen met een bachelordiploma of hoger betreden de arbeidsmarkt terwijl het aantal beschikbare posities niet dezelfde tendens volgt. “Schoolverlaters moeten zichzelf de vraag stellen: hoe kan ik mij onderscheiden van andere sollicitanten?”, vertelt een medewerker van de Amerikaans interimbureau Hays, Andy Robling in een interview met Forbes.

Hoe een job bij McDonald's je kan helpen bij het uitbouwen van een succesvolle carrière

Veel afgestudeerden kunnen enkel werkervaring als stagiair voorleggen. Dat wilt niet zeggen dat werkervaring in een winkel of fastfoodketen niet relevant kan zijn bij een sollicitatiegesprek.

Zogenaamde Mc-jobs kunnen op je cv allerhande positieve aspecten van je profiel belichten.

Verantwoordelijkheidsgevoel

In tegenstelling tot een stageplaats speel je bij een keten een niet te missen rol binnen de onderneming. Zo kan een winkel niet draaien als niemand de kassa’s bemant of als de producten niet worden aangevuld. Dergelijke taken tonen aan dat je een verantwoordelijkheidsgevoel hebt en dat je plichtsbewust bent. Twee eigenschappen die een potentiële werkgever meteen in het oog springen.

Delhaize verwacht bijvoorbeeld van haar medewerkers van de groente-en fruitafdeling dat zij gedurende de ochtendshift de verse producten voor de opening van de winkel in de rekken leggen.

Stiptheid

Mensen die werken in een keten kunnen zonder twijfel beamen dat stiptheid van cruciaal belang is. Vele grote ketens eisen van het personeel dat ze op tijd aan de slag gaat of zelfs een tijdje op voorhand verschijnt op de werkvloer. Zo verwacht de discountwinkel Action dat de werknemers een kwartier voor de aanvang van hun shift aanwezig zijn.

Communicatievaardigheden

Hoe een job bij McDonald's je kan helpen bij het uitbouwen van een succesvolle carrière

Bij ketens werk je vaak in teamverband met andere mensen. Dergelijke ervaring dragen bij tot het opbouwen van je communicatievaardigheden. In veel gevallen word je actief betrokken bij het verdelen van de taken. Zo werk je niet alleen je ‘social skills’, maar leer je bovendien toegevingen doen.

Les in bescheidenheid

Door een tijdje te werken in een grootwarenhuis of een fastfoodrestaurant leer je niet alleen de waarde van geld kennen. Het is ook een waardevolle les in bescheidenheid. Door borden te wassen of een vloer te poetsen leer je de harde kant van het werkleven kennen en zal je beseffen dat niet alles voor het grijpen ligt in het leven.

Dergelijke ervaringen kaart je het best aan als vaardigheden op je cv. In plaats van te zeggen ‘ik heb gewerkt bij Mc Donalds’ kan je verklaren ‘ik kan goed werken in teamverband en ben een zeer stipt iemand.’ Je kan wel je werkervaring aanhalen om je beweringen te staven. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content