Hitte op de werkvloer: tien tips voor werken bij warm weer

© iStock

De hitte in België doet werknemers zuchten en puffen. Nochtans nemen drie op de vier werkgevers bij deze hoge temperaturen extra maatregelen voor hun personeel. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstengroep ADMB bij 650 bedrijven. Wat kunnen zij allemaal doen?

“Werken bij het extreem warme weer van de laatste dagen is niet voor iedereen een sinecure. Naast concentratieproblemen kunnen ook hoofdpijn, misselijkheid, snellere vermoeidheid of zonnebrand de kop opsteken,’ stelt Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder Groep ADMB, waar ook de externe preventiedienst Provikmo deel van uitmaakt.

“Werkgevers halen dan ook alles uit de kast om het werk voor hun medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken.” Zo zorgen twee op de drie bevraagde werkgevers voor extra water, frigoboxen met frisdranken of trakteren ze op een ijsje.

In 25 procent van de bedrijven mogen de medewerkers vroeger starten om de warmste uren van de dag te vermijden, of zijn er langere pauzes voorzien. 10 procent zorgt voor aangepast werk, waarbij vooral gezocht wordt naar binnenwerk of werk in de schaduw. Bij een derde van de respondenten zorgt de airco of een ventilatiesysteem voor extra verkoeling.

Vaak blijven de rolluiken dicht, en in sommige bedrijven bieden zelfs voetbadjes of natte handdoeken de nodige verfrissing. Ook korte broeken of andere aangepaste werkkledij zien we opduiken. Wie geen extra maatregelen neemt, doet dat omdat de bedrijfsruimtes geklimatiseerd zijn of omwille van logistieke redenen.

Tien tips

  • Draag goed ademende kledij van een lichte kleur, bij voorkeur katoen.
  • Beperk het werken in de volle zon (zoek de schaduwplekken op) en draag hoofdbescherming.
  • Vermijd zware fysieke inspanningen (zeker tussen 12 en 14 uur) bij grote hitte.
  • Zoek naar alternatief, veelal lichter werk.
  • Drink regelmatig (fris) water om uitdrogingsverschijnselen tegen te gaan.
  • Heb aandacht voor kwetsbare personen (oudere werknemers, personen met ademhalings- of hartproblemen of diabetes).
  • Ventileer waar mogelijk lokalen, ateliers of mobiele werkplaatsen.
  • Laat een tijdelijke wijziging van het uurrooster toe, waarbij uw medewerkers vroeger kunnen beginnen en dus niet moeten werken tijdens de warmste uren van de dag.
  • Stel een zonnepet, zonnecrème en zonnescherm ter beschikking. Of indien nodig een zonnebril met bescherming tegen UV-stralen.
  • Zorg voor luchtbevochtigers.

Wat is te warm?

Volgens Unizo zijn werkgevers bij bepaalde temperaturen verplicht om special maatregelen te nemen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten werk. Als het personeel zeer zwaar werk uitvoert moet de werkgever al maatregelen nemen bij 18 graden. Bij zwaar werk is dat 22 graden en bij halfzwaar werk 26 graden. Zij die licht tot zeer licht werk uitvoeren kunnen pas van speciale maatregelen genieten bij 29 graden.

Daarnaast raadt Unizo de werkgevers aan om voldoende pauzes in te lassen als de hitte langer dan 48 uren duurt. Ook dat varieert van werk tot werk. Zie de tabel hieronder.

Hitte op de werkvloer: tien tips voor werken bij warm weer
© Unizo

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content