Goed verzekerd op reis

Een ongeval of ziekte op reis kan uw vakantie grondig verpesten. Gelukkig kunt u zich daartegen verzekeren.

Een koppel trekt voor veertien dagen op vakantie naar Tenerife. Ze boeken via het reisbureau een mooi hotel en na een voorspoedige vliegreis komen ze ter plaatse. De tweede dag van hun verblijf slaat het noodlot echter toe. Bij een bezoek aan een winkelcentrum komt de vrouw ongelukkig te val. Een gebroken knie en een hospitalisatie zijn het gevolg. De vakantie zit er meteen op en het koppel wil zo snel mogelijk naar België terugkeren. Voor die en gelijkaardige situaties kan een verzekering reisbijstand een enorme hulp zijn. Die zorgt er immers voor dat niet alleen de repatriëring vlot verloopt, maar ook dat alle kosten (onder andere de hospitalisatiefactuur) worden betaald.

Bent u al verzekerd?
Allereerst moet u zich de vraag stellen of u niet al op een of andere manier verzekerd bent als u op reis een ongeval of ziekte tegenkomt.

* 1: Via uw ziekenfonds
Via uw ziekenfonds bent u verzekerd tegen ziekte, ongeval of hospitalisatie in het buitenland. Bijna alle ziekenfondsen werken daarvoor samen met de vzw EuroCross. Het volstaat dat u in orde bent met de betaling van de bijdragen aan uw ziekenfonds om te kunnen genieten van de diensten van Eurocross.

De diensten van Eurocross zijn niet onbeperkt. Alleen bij dringende medische hulp (wanneer uw verzorging niet kan worden uitgesteld tot uw terugkeer in België), zal Eurocross tussenkomen in de kosten van de medische verzorging. De kosten van een repatriëring naar België worden terugbetaald als uw ziekte of ongeval uw overbrenging naar België noodzaakt ‘uit medische en/of humanitaire redenen’. Neem steeds uw World Assistance Card mee op reis . U vindt op dat kaartje het telefoonnummer van de alarmcentrale van EuroCross.

* 2: Via uw kredietkaart
Als u een kredietkaart hebt (bijvoorbeeld Visa- of Mastercard), dan is daar eveneens een reisverzekering aan gekoppeld. Maar verwacht niet te veel van die gratis verzekering. In principe gaat het enkel om een verzekering die tussenkomt bij een ongeval op reis. Bovendien moet u minstens een deel van uw reis (30%, soms zelfs 50%) betaald hebben met uw kredietkaart om van de verzekering te kunnen genieten.

* 3: Via uw autoverzekering
Een bijkomende waarborg ‘bijstand’ bij de verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ van uw auto kan u goede diensten bewijzen wanneer u tijdens uw reis met de wagen pech of een ongeval hebt. De waarborgen zijn echter niet zo uitgebreid als bij een specifieke verzekering reisbijstand.

* 4: Via uw lidmaatschap van een pechverhelpingsdienst
Bent u lid van een pechverhelpingsorganisatie (bijvoorbeeld Touring), dan zit er in dat lidmaatschap ook een bijstand bij ongeval of autopech. Het gaat om een beperkte bijstand voor uw wagen en bijvoorbeeld niet voor de bestuurder of zijn passagiers. In het beste geval worden zij na pech of ongeval naar huis gebracht door de pechverhelpingsdienst. Wilt u een uitgebreidere reisbijstandsverzekering, dan kan dat, maar dan zult u daar meer voor moeten betalen.

Conclusie
Uit het bovenstaande blijkt dat u een zekere basisdekking hebt via uw ziekenfonds, kredietkaart, autoverzekering of pechverhelpingsdienst. Er is echter geen sprake van een volledige dekking tegen alle mogelijke problemen op reis. Daarvoor hebt u een specifieke verzekering rechtsbijstand nodig.

Aandachtspunten

Wilt een speciale verzekering reisbijstand afsluiten, dan zijn er veel mogelijkheden. Als we kijken naar de polissen van verzekeraars die gespecialiseerd zijn in reisbijstandsverzekeringen (onder andere Europ Assistance, de Europese, Elvia-Mondial Assistance), dan zien we dat ze voor vergelijkbare premies ruime waarborgen geven. De keuze wordt er dus niet gemakkelijker op.

We kunnen u wel een aantal richtlijnen meegeven, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan, noch bij het afsluiten van de polis, noch nadien als er zich iets voordoet.

1. De prijs die u voor een verzekering reisbijstand betaalt, verschilt naargelang u kiest voor een tijdelijk contract (dus voor de duur van uw reis), dan wel voor een jaarcontract. Gaat u meer dan één keer per jaar met de familie op reis (bijvoorbeeld in de winter en in de zomer), dan bent u goedkoper af als u een jaarcontract kiest in plaats van telkens een tijdelijk contract.

2. Een goede verzekering reisbijstand is er een die minstens de volgende zaken dekt: onbeperkte medische kosten in het buitenland plus medische nabehandelingskosten in België, repatriëring (zonder beperking) bij ziekte, ongeval en overlijden, vervroegde terugkeer om dringende redenen, bezoek van een verwant bij ziekenhuisopname, dekking van voorafbestaande ziektes …

3. Houd er rekening mee dat een polis reisbijstand bepaalde risico’s uitsluit. Zo zijn ongevallen als gevolg van ‘gevaarlijke sporten’ zoals duiken, speleologie … vaak niet verzekerd. Kijk uw polis reisbijstand dus ook altijd na op die (en andere) uitsluitingen.

4. Let ook op bepaalde maxima in de tussenkomst van de verzekeraar. Zo zijn de medische nabehandelingskosten in België verzekerd, maar de tussenkomst van de verzekeraar is soms beperkt tot 6250 EUR.

5. Zorg er ook voor dat u geen twee keer verzekerd bent voor hetzelfde risico. Via uw ziekenfonds bijvoorbeeld hebt u al een degelijke basisverzekering die u ‘à la carte’ kunt aanvullen met die dekkingen die u nodig hebt.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content