Gezond eten is een luxe in groeilanden

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie in groeilanden gezond wil eten, moet daarvoor veel geld op tafel leggen. Dat blijkt uit een onderzoek van Overseas Development Institute.

De Britse denktank analyseerde de evolutie van de voedselprijzen in China, Brazilië, Zuid-Korea en Mexico tussen 1990 en 2012. Uit de studie blijkt dat de prijzen van groenten en fruit in die periode met 55 tot 91 procent stegen, terwijl die van verwerkte voedingsproducten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, aanzienlijk daalden. Die landen tellen daardoor veel zwaarlijvige inwoners.

De groeilanden volgen de ongezonde trend van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft Financial Times. Zo is de prijs van een ijsje tussen 1980 en 2012 met 50 procent gedaald in het Verenigd Koninkrijk.

In Korea is de prijs van bijvoorbeeld kool tussen 1975 en 2013 met 60 procent gestegen. In China de prijs van verse groenten in de afgelopen twee decennia verdubbeld.

Suikertaks

Gezond eten is een luxe in groeilanden

Volgens Steve Wiggins, een van de onderzoekers, is de stijging onder meer te wijten aan de toegevoegde waarde van gezonde producten. “Groenten en fruit worden gewassen en verpakt. Dat jaagt de prijs de hoogte in.” Daarnaast merkt hij op dat dergelijke producten duurder worden als ze buiten het seizoen worden aangeboden.

Mexico, de tweede economie van Latijns-Amerika, is sinds 2014 de strijd aangegaan tegen de ongezonde levensstijl van zijn inwoners. Het land heft sinds vorig jaar een belasting op suikerrijke dranken en calorierijke producten. Mexico wil zo de gezonde producten financieel aantrekkelijker maken.

“De prijzen veranderen volstaat niet om het dieet van je bevolking te wijzigen”, zegt Wiggings aan Financial Times. Mexico zou, nog volgens de studie, de extra belastinginkomsten kunnen gebruiken om gezond voedsel te subsidiëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content