Gezinsbond en Test-Aankoop willen onderwijs opnieuw ‘echt gratis’ maken
De Gezinsbond en Test-Aankoop willen de kosteloosheid van het onderwijs in ons land opnieuw op de agenda plaatsen.
Beide organisaties lanceren daarom samen een petitie om gratis onderwijs te eisen. Tegelijkertijd heeft de consumentenorganisatie een groepsaankoop in het leven geroepen voor een vijftigtal basisartikelen zodat ouders minder diep in de buidel moeten tasten.
Onderwijs heeft prijskaartje
Nog twee weken en het nieuwe schooljaar schiet uit de startblokken. Maar hoewel verschillende internationale teksten en de Grondwet de gratis toegang tot onderwijs garanderen, is de realiteit vandaag anders. De gemiddelde kosten van een schooljaar lopen op tot 308 euro in het kleuteronderwijs, 400 euro in de lagere school en zelfs 1.287 euro in het secundair onderwijs, aldus de Gezinsbond en Test-Aankoop.
Hoewel het in de Grondwet staat is gratis onderwijs nog steeds geen realiteit. Teken onze petitie op https://t.co/Ea1n1oB6ku
— Test-Aankoop (@Testaankoop) 19 augustus 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De impact van het niet-gratis onderwijs is voor sommige families een zware last om te dragen. Ook plaatsen ze vraagtekens bij de pedagogische meerwaarde van vele dure schoolreizen. De organisaties kaarten bovendien aan dat de grote verschillen in bijdragen tussen scholen met zich meebrengen dat leerlingen met beperkte financiële mogelijkheden, eigenlijk geen vrije keuze hebben.
De organisaties vragen dat alles in het werk zou worden gesteld om naar gratis onderwijs te evolueren. In Vlaanderen bestaat er al een decreet dat scholen verbiedt kosten gelieerd aan schoolmateriaal aan de ouders aan te rekenen. In een petitie, die terug te vinden is op www.klaarvoorschool.be, vragen ze dat ook in Wallonië en Brussel eenzelfde initiatief wordt genomen.
Maximumfactuur
In het verlengde daarvan moet er ook in het secundair onderwijs een maximumfactuur komen, en dat als eerste stap richting gratis leerplichtonderwijs. Schoolmateriaal en didactisch ondersteuningsmateriaal moet gratis ter beschikking worden gesteld van leerlingen, net als buitenschoolse activiteiten met pedagogische inhoud.
Daarnaast ijveren de organisaties voor een maximumfactuur voor schoolreizen, en willen ze dat de tarieven voor voor- en naschoolse opvang en de schoolmaaltijden worden berekend in functie van het inkomen van de ouders.
Een maximumfactuur in de eerste graad moet eerste stap zijn
Ook de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) houdt een pleidooi van een maximumfactuur. “In het basisonderwijs bestaat de maximumfactuur al, maar voor de Scholierenkoepel moet dat systeem van kostenbeheersing ook doorgetrokken worden naar het middelbaar.”, reageert de koepel op het nieuws van Test-Aankoop en de Gezinsbond. “Een maximumfactuur in de eerste graad moet eerste stap zijn”, vindt VSK-bestuurslid Astrid Luypaert.
Volgens Luypaert liggen de schoolkosten nog veel te hoog. “In het middelbaar kunnen de schoolkosten hoog oplopen: vervoer van en naar de school, uitstappen en reizen, kopies, boeken, rekenmachine … We willen niet dat leerlingen sommige scholen of richtingen vermijden door geldgebrek of omdat hun ouders denken dat de school of studierichting te duur is”, aldus het bestuurslid.
Op klaarvoorschool.be kunnen zowel leden als niet-leden van Test-Aankoop zich ook inschrijven voor een groepsaankoop die de consumentenorganisatie in het leven riep voor 55 schoolartikelen. De actie loopt tot 30 september. Dan wordt ook de petitie afgesloten. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier