Gezinnen grijpen naar bedrijfswagen om op vakantie te gaan

© iStock

Meer dan de helft van de gezinnen die enkel een bedrijfswagen hebben, gebruiken die ook om op reis te gaan. Ruim 40 procent van de gezinnen die een bedrijfswagen ter beschikking heeft, gebruikt die bedrijfswagen om de vakantiebestemming te bereiken, ook al hebben ze eveneens een privéauto. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 922 Belgische bedienden.

In totaal heeft 52 procent van de bedienden een bedrijfswagen ter beschikking: ofwel een persoonlijke bedrijfswagen (39% van de bedienden) ofwel via een ander gezinslid. Het valt volgens Securex op dat twee op de drie gezinnen met een bedrijfswagen ook een privéauto heeft.

Veel privéverplaatsingen

Net geen 40 procent van de bedienden met een bedrijfswagen legt daarmee tussen 20.000 en 30.000 km per jaar af. Een bijkomende 30 procent rijdt meer dan 30.000 km. Gemiddeld rijdt men 58 km naar het werk (afstand heen en terug).

Er gebeuren volgens Securex ook veel privéverplaatsingen met bedrijfswagens. “Want al hebben ze een privéauto, dan nog gebruiken bedienden voor 55 procent van hun privéverplaatsingen de bedrijfswagen”, zegt Tim Blanckaert van Securex. “Slechts voor 11 procent van de verplaatsingen gaan ze te voet of met de fiets en in 4 procent van de gevallen nemen ze het openbaar vervoer.”

Fiscaal loonvoordeel

Bedienden met een bedrijfswagen maar zonder privéauto gebruiken voor zeven op de tien privéverplaatsingen hun bedrijfswagen. Deze gezinnen doen wel meer verplaatsingen te voet of met de fiets (18%) dan gezinnen die ook over een privéauto beschikken. “Het aantal kilometers dat de bediende per jaar met zijn bedrijfswagen aflegt, vermindert schijnbaar maar niet werkelijk”, aldus Blanckaert.

“Terwijl er doorgaans minder professionele kilometers met de bedrijfswagen worden gereden, mede dankzij het mobiliteitsbeleid van vele ondernemingen, nemen de privékilometers met de bedrijfswagen toe en vooral om de vakantiebestemming te bereiken. Het fiscaal loonvoordeel verklaart dan ook eens te meer de populariteit van bedrijfswagens.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content