Getrouwheidspremie verliest terrein in België

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De spaarformules met één rente vallen in de smaak bij de Belgische onlinespaarders. MeDirect en MoneYou hebben het aantal spaardeposito’s op niet-gereglementeerde rekeningen het afgelopen jaar sterk zien toenemen. “Spaarders willen eenvoudige, duidelijke en transparante spaarproducten”, zegt Wim Wuyts, de woordvoerder van MeDirect.

De spaarrekeningen met één rente winnen terrein in België. MeDirect was in september 2013 nog de enige bank die niet-gereglementeerde spaarrekeningen met één duidelijke rente aan de man bracht. Vandaag bieden ook NIBC Direct, MoneYou, Nemea en Izola Bank een spaarformule zonder een getrouwheidspremie aan. “We zijn blij dat andere financiële instellingen ons zijn gevolgd. Het toont aan dat deze innovatie geapprecieerd wordt”, zegt Wuyts.

Enkel een basisrente

Medirect telt ongeveer 12.000 klanten, van wie 85 procent een Express-spaarrekening of ME3-spaarrekening heeft. Beide rekeningen breken met de getrouwheidspremie en geven uitsluitend een basisrente die elke drie maanden wordt uitbetaald. Volgens Wuyts zijn eenvoudige spaarrekeningen populair omdat de spaarders hun geld geen twaalf opeenvolgende maanden onaangeroerd moeten laten.

Spaarders vinden de spaarformule minder ingewikkeld en veel transparanter

Ook MoneYou, de onlinebank van ABN AMRO, merkt dat de Belgische onlinespaarder stilaan afscheid neemt van de getrouwheidspremie. Sinds de lancering van Direct Sparen in april 2014 koos al een kwart van de Belgische klanten van MoneYou voor een spaarvorm zonder getrouwheidspremie. Bij nieuwe klanten gaat het zelfs om de helft. Dat schrijft Bankshopper.be. “Onze spaarders geven sinds de lancering van Direct Sparen aan dat ze deze nieuwe formule minder ingewikkeld en veel transparanter vinden”, zegt Liesbeth Rigter, de CEO van MoneYou.

Concrete doelen

Volgens een onderzoek van MoneYou willen almaar meer mensen sparen op korte termijn en voor concrete doelen. Volgens Rigter zijn de spaarders er zich vaker van bewust dat de getrouwheidspremie alleen maar nuttig is als ze in blokken van twaalf maanden denken. “Iemand die spaart voor een doel is hier minder mee gediend en heeft enkel maar nadelen als hij zijn geld vroegtijdig afhaalt.”

Getrouwheidspremie verliest terrein in België
© iStock

Spaarders die een niet-gereglementeerde rekening openen betalen 25 procent roerende voorheffing op de brutorente. De overheidsbeslissing om die in 2017 te verhogen naar 27 procent snoeit dus in het nettorendement. Maar Wuyts maakt zich geen zorgen. “Voor de klant zal er weinig veranderen. MeDirect vermeldt altijd de nettorente zodat klanten heel gemakkelijk kunnen vergelijken met andere rentes in de markt.” Ook MoneYou vermeldt de nettorente op de site.

Lange weg

Ondanks de positieve cijfers is Vic Moeyersoons, productmanager bij MoneYou, ervan overtuigd dat nog veel te weinig Belgen kiezen voor eenvoudige spaarformules. “Het is echt zonde dat veel spaarders hun geld parkeren op spaarrekeningen die slechts 0,2 procent opbrengen”, zei hij in een interview met MoneyTalk.

Het is voor iedereen aangewezen om altijd een deel van je geld als spaarbuffer aan te houden.”

Ook voor Wuyts mag het een beetje meer zijn. “Het is voor iedereen aangewezen, ook voor beleggers, om altijd een deel van je geld als spaarbuffer aan te houden. En bij voorkeur op een spaarrekening die meer opbrengt dan de lage rentes die traditionele spaarrekeningen vandaag aanbieden.”

De internetbanken hebben wel nog een lange weg af te leggen. Tussen 2011 en 2014 hebben ze slechts 2 procent van de klanten van de traditionele banken kunnen wegkapen. Vorig jaar hadden de vier grootste banken in België nog 62,6 procent van de markt in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content