Gent deelt eerste slooppremie uit

. © BelgaImage

Gent heeft een eerste slooppremie uitgedeeld aan een bestuurder die vrijwillig afstand doet van zijn wagen.

De slooppremie komt er in aanloop naar de Lage-Emissiezone die in 2020 van kracht gaat. Eigenaars krijgen een compensatie van 750 euro voor een oude benzinewagen en 1.000 euro voor een oude dieselwagen. Gent is de eerste stad in België die een financiële tegemoetkoming voorziet voor wie zijn oude wagen laat slopen.

De stad heeft budget voorzien om alvast 500 premies uit te delen, waarvan 11 al zijn toegekend sinds de aankondiging in juli. ‘Met de slooppremie willen we de eigenaars die hun vervuilende wagen laten slopen, financieel ondersteunen. Bovendien komen oude wagens op deze manier niet op de tweedehandsmarkt terecht. Zo halen we de meest vervuilende wagens uit roulatie, waardoor we voorkomen dat het probleem zich simpelweg verlegt.’ zegt Tine Heyse, Schepen van onder meer milieu en klimaat.

Niet iedereen krijgt de premie: dieselvoertuigen van minstens 15 jaar oud en benzine/aardgas-voertuigen van minstens 24 jaar oud komen in aanmerking. Er is één premie voorzien per gezin en de wagen moet gekeurd zijn. De premie geldt ook enkel voor mensen die binnen het stadscentrum wonen.

Partner Content