Geldt de staatsgarantie binnenkort ook voor bedragen boven de 100.000 euro?

© iStock

Door een nieuw wetsontwerp worden bepaalde bedragen boven de 100.000 euro op een bankrekening binnenkort ook beschermd. Wat verandert er precies?

Normaal gezien 100.000 euro

Het depositogarantiesysteem komt tot maximaal 100.000 euro tussen als je bank failliet zou gaan en dus niet meer in staat is om je tegoeden terug te betalen. Die bescherming tot maximaal 100.000 euro geldt ‘per persoon’ en ‘per bank’. Ben je dus klant bij drie banken en zouden die alle drie failliet gaan, dan kun je tot drie keer 100.000 euro recupereren. Dat is althans de bedoeling.

Soms ook boven de 100.000 euro

De regering heeft een wetsontwerp klaar om de Belgische depositogarantieregeling in overeenstemming te brengen met een Europese richtlijn. Hierdoor kun je in bepaalde situaties meer dan 100.000 euro per persoon én per bank recupereren, als die grens van 100.000 euro moeilijk te vermijden is. Denk bijvoorbeeld aan het geval wanneer je je woning hebt verkocht, een belangrijke uitkering van de verzekering hebt ontvangen, een erfenis hebt gekregen, het kapitaal van je groepsverzekering uitbetaald werd, of wanneer een belangrijk bedrag werd overgeschreven in het kader van de regeling van je echtscheiding.

Drie maanden om te spreiden

In dergelijke gevallen zal het bedrag vaak de 100.000 euro overstijgen en zit het bedrag bij slechts één bank. Wel, als spaarder krijg je dan drie maanden de tijd om je geld beter te spreiden over verscheidene banken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content