Extra premie voor verpleegkundigen

© iStock

Op het einde van het jaar krijgen 95.000 verpleegkundigen uit de private gezondheidszorg, bijvoorbeeld in private ziekenhuizen, een extraatje van 327 euro bruto. Dat staat in een voorontwerp van sociaal akkoord.

Het Laatste Nieuws meldde dinsdag dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) al een tijdje aan een sociaal akkoord werken voor de private gezondheidszorg, dat de loon- en arbeidsvoorwaarden regelt voor de komende vier jaar.

Momenteel verdient iemand die een hoger diploma heeft nog steeds meer voor dezelfde job dan een collega met een lager diploma. Dat wil de regering aanpassen, maar dat betekent voor sommigen een loonsverhoging en kost dus geld.

De regering had dit jaar al 50 miljoen euro voorzien, maar Peeters en De Block kwamen maandag pas (veel later dan voorzien) met een ‘ontwerpakkoord’. Gevolg: de lonen worden dit jaar allicht niet meer aangepast, want werkgevers en vakbonden moeten er zich ook nog over buigen. Die 50 miljoen euro wordt niet opgepot, maar verdeeld over alle 95.000 verpleegkundigen in de private zorgsector: zij krijgen een premie van 327 euro bruto.

De nieuwe functieclassificatie – waardoor de verpleegkundigen betaald worden voor de job die ze uitoefenen en niet volgens hun diploma – zou dan later in voege treden.

Partner Content