‘Ethisch bankieren valt in de smaak door belastingvoordeel’

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Almaar meer Belgen vinden de weg naar duurzaam bankieren. Dat zegt FairFin, een organisatie die duurzame spaarproducten in kaart brengt. Volgens de organisatie valt ethisch bankieren in de smaak omdat aan sommige investeringen belastingvoordelen zijn verbonden.

Volgens de cijfers van FairFin zijn de inlagen in duurzame en ethische financiële producten in 2014 met 11 procent gestegen tot 6,656 miljard euro. In 2013 stond de teller nog op 5,982 miljard euro.

De stijging is voor een groot deel te danken aan de gestage groei van Triodos Bank België. De bank heeft eind 2014 de kaap gerond van 1 miljard euro kredieten aan duurzame bedrijven en projecten. De deposito’s van de klanten groeiden met 7 procent tot 1,4 miljard euro.

Belastingvoordeel

Maar ook andere initiatieven zagen hun kapitaal vorig jaar sterk toenemen. Zo groeide de coöperatie Alterfin met 9,5 miljoen euro. Dat is een toename van 27 procent. Ook Oikocredit België zag het aantal stortingen sterk toenemen. De afgelopen vijf jaar kon de coöperatieve vereniging rekenen op een groei van 13,12 procent per jaar. In de eerste helft van 2015 steeg het geplaatste kapitaal al met meer dan 14 procent.

Volgens Fairfin kiezen almaar meer Belgen voor duurzaam en ethisch investeren omdat aan sommige investeringen belastingvoordelen verbonden zijn. Op de site geeft de organisatie zes tips om volop van die voordelen te kunnen genieten.

  1. Als je aandelen koopt in een erkende coöperatie of een erkende vennootschap met sociaal oogmerk dan betaal je als particuliere belegger geen roerende voorheffing op de eerste schijf van 190 euro van het dividend.
  2. Aandelen van een ontwikkelingsfonds: 5 procent belastingvermindering.
  3. Winwinleningen: belastingkorting van 2,5 procent
  4. Renovatieleningen (‘mama-papalening’): belastingvermindering van 2,5 procent.
  5. Langetermijnsparen geeft je een belastingvoordeel als je niet geniet van een grote woonbonus.
  6. Sommige banken bieden je pensioenspaarvarianten aan die duurzaamheidscriteria gebruiken.

De organisatie raadt spaarders die geïnteresseerd zijn in duurzaam sparen aan klant te worden bij NewB, Alterfin, Incofin, Ecopower, Oikocredit, SoCrowd, Trividend, Hefboom en Credal. Daarnaast raadt ze alle producten van Triodos Bank en de SpaarPlus rekening van VDK Spaarbank aan.

Via Bankwijzer.be kan je zelf controleren of jouw bank investeringen doet die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Partner Content