‘Er zijn geen verliezers bij de nieuwe kinderbijslag’

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

CD&V-fractieleider in het Vlaams parlement Koen Van Den Heuvel en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen hebben vragen bij de berekeningen van het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) over de impact van de nieuwe kinderbijslag op de kinderarmoede.

Volgens Van Den Heuvel hield het CSB bij zijn eerste evaluatie van begin juni geen rekening met de sociale en participatietoeslagen en ook nu neemt het Centrum onder andere de overgangsmaatregelen en een deel van de participatietoelagen niet mee. “Dat had het Centrum kunnen vermijden door in overleg te gaan met minister Vandeurzen”, zo verwijst Van Den Heuvel naar de CD&V-minister voor Welzijn.

“Tweede zit”

Eerder greep Groen het onderzoek van CSB al aan om kritiek te uiten op de nieuwe kinderbijslag. “Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en de Vlaamse regering moeten in tweede zit terugkomen met hun systeem voor kinderbijslag, want het nieuwe kinderbijslagsysteem leidt tot een budgettair tekort en zal kinderen niet uit de armoede halen”, reageerde Groen-parlementslid Elke Van den Brandt.

Volgens Groen “doorprikt het onderzoek de blaasjes die de regering-Bourgeois de mensen wilde wijsmaken”. De partij concludeert dat het nieuwe model de middenklasse doet achteruitgaan, budgettair tot een tekort van 300 miljoen euro per jaar leidt en geen impact heeft op armoede. “Een duur systeem dat geen kinderen uit armoede haalt, dat is een zware buis”, besluit Groen, die ook vraagt dat de regering de bevriezing van de huidige kinderbijslag ongedaan maakt.

“Geen verliezers”

De CD&V-fractieleider wil dat er gestopt wordt met te spreken in termen van winnaars en verliezers. “Ten eerste: er verliest niemand. Wie in het huidige systeem zit, behoudt alle rechten. Meer nog, die gezinnen krijgen onmiddellijk toegang tot een ruimer systeem van sociale toeslagen. Ten tweede: het groeipakket is op een totaal andere leest geschoeid. Het is transparanter en rechtvaardiger. Het schakelt elk kind gelijk, focust op startende gezinnen en verruimt de toegang tot sociale toeslagen, ook voor middenklassegezinnen.”

Ook Vandeurzen en Kind & Gezin benadrukken dat er geen verliezers zijn bij het nieuwe systeem. “Niemand gaat erop achteruit”, klinkt het. Vandeurzen herhaalt dat er een wetenschappelijk gefundeerde armoedetoets komt. Als daaruit blijkt dat de kinderarmoede niet daalt, zal het nieuwe systeem herbekeken worden.

Van Den Heuvel kan zich overigens niet voorstellen dat het nieuwe systeem minder robuust zou zijn voor de Vlaamse gezinnen en in de strijd tegen kinderarmoede. Het systeem bevat immers meer middelen en voorziet in een verhoogde basistoeslag, in een sociaal toeslagsysteem dat 12 procent van het totale budget inneemt tegen de huidige 3,5 procent en in een participatietoeslag, zo stipt hij aan.

“Laten we nu gewoon de echte en volledige armoedetoets afwachten. Als het groeipakket blijkt niet beter te doen dan het huidige kinderbijslagsysteem in de aanpak van kinderarmoede, dan wordt het herbekeken. Die afspraak is binnen de regering gemaakt”, zegt hij.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content