Elektronisch bankieren goedkoper dan traditioneel bankieren
Wie al zijn bankzaken elektronisch afhandelt, heeft minder bankkosten dan wie vasthoudt aan traditioneel bankieren. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst Economie.
De federale overheidsdienst Economie heeft op vraag van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de prijzen van een zichtrekening bij zeven banken onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat de kostprijs van een zichtrekening tussen 2011 en 2015 met 5,5 procent is gestegen. Dat schrijft De Tijd.
Die prijsstijging voelen enkel de consumenten die voor hun bankzaken nog altijd langsgaan bij hun lokale bankkantoor. Consumenten die deels de stap naar het elektronisch bankieren hebben gezet, minder naar het loket gaan en minder papieren overschrijvingen doen, betalen voor een zichtrekening gemiddeld 4,6 procent minder in vergelijking met 2011. Dit jaar betalen ze 27,23 euro, terwijl dat vier jaar geleden nog 28,54 euro was.
Cliënten die al hun bankzaken online afhandelen, betalen tot een derde minder voor hun zichtrekening.
Belgen gewonnen voor e-banking
“Een elektronisch profiel betaalt gemiddeld 19,62 euro voor een zichtrekening in plaats van 29,86 euro voor een traditionele klant. Toch een frappant prijsverschil”, zegt Peter Van Herreweghe, onderzoeker bij de federale overheidsdienst Economie, in De Tijd. Het gebruik van een kredietkaart is het duurst. Een kredietkaart kost gemiddeld 37,10 euro.
De Belgen zijn meer en meer gewonnen voor elektronisch bankieren. Dat blijkt uit statistieken van de Europese Centrale bank en de overkoepelende federatie van de Belgische financiële sector, Febelfin. Drie op de tien landgenoten houden nog altijd vast aan traditioneel bankieren. Kris Peeters benadrukt dat het de taak van de overheid is de consumenten op de voordelen van e-banking te wijzen. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier