Elektriciteitsprijs daalt, factuur stijgt
De prijs van elektriciteit is het voorbije jaar opnieuw gedaald, maar toch steeg de energiefactuur voor de Belg. Dat blijkt uit het jaarlijkse marktrapport van de energieregulatoren dat donderdag is gepubliceerd.
De verklaring voor die tegenstelling is gekend: al verschillende jaren gaan andere componenten van de factuur, zoals de distributienetvergoeding en taksen, de hoogte in.
Gevoelige prijsstijging
Concreet daalde de elektriciteitsprijs voor gezinnen in België het afgelopen jaar met gemiddeld 11 procent. Aardgas werd zelfs 14 procent goedkoper. Maar rekening houdend met alle componenten van de elektriciteitsfactuur, betaalde een gezin eind vorig jaar 17 procent meer dan eind 2014, of 233 euro per MWh. Voor aardgas was er wel nog steeds een daling van de factuur, met 8 procent, tot 57,5 euro per MWh.
Een tijdje geleden kwam het Prijzenobservatorium al tot dezelfde conclusie.Toen berekende het observatorium dat elektriciteitsprijzen het vorige kwartaal zijn gestegen met 29,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
De prijzen tussen België en de buurlanden groeien naar elkaar toe, luidt het in het rapport. De aardgasprijs voor de Belgische gezinnen lag eind december zelfs 3 procent onder het gemiddelde van de ons omringende landen.
Voor kmo’s daalde de prijs van elektriciteit in 2015 met 10 procent, die van aardgas met 13 procent. Maar de uiteindelijke elektriciteitsfactuur lag voor de kleine en middelgrote ondernemingen ook 2 procent hoger, die van aardgas 8 procent lager.
Wisselen leverancier
Voorts leert het onderzoek dat er in 2015 veel meer mensen zijn veranderd van energieleverancier dan in 2014. In Vlaanderen is meer dan een op tien klanten (15%) veranderd van elektriciteitsleverancier. In Wallonië deed er zich vorig jaar een gelijkaardige trend voor. Bij onze zuiderburen klopte 14,5 procent van de klanten aan bij een andere elektriciteitsleverancier.
In Vlaanderen en Wallonië wisselden overigens evenveel klanten van gasleverancier (17,7%). In Brussel bereikte het aantal consumenten die overstapten van elektriciteits-en gasleverancier (10,9% en 11,7%) een recordhoogte. Het aantal leverancierswissels in heel België lag in 2015 dus opmerkelijk hoog. Hoewel er nog geen data beschikbaar zijn voor de rest van Europa zijn de energieregulatoren ervan overtuigd dat ons land de meest dynamieke energiegebruikers telt. Op de site van de Vlaamse energieregulator kan je de tarieven van energieleveranciers vergelijken. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier