Elektriciteit fors duurder voor Vlaamse gezinnen

© .

De gemiddelde prijs voor elektriciteit is bij de Belgische gezinnen in de periode 2007-2014 met 20,78 procent gestegen. Voor een Vlaams gezin kwam er zelfs meer dan een kwart bij (+26,5 procent), waar een groot Vlaams bedrijf zelfs een tikkeltje minder moest betalen (-0,05 procent).

De cijfers komen uit een jaarlijkse vergelijkende studie die de federale energieregulator CREG donderdag publiceerde. Het komt niet echt als een verrassing dat de elektriciteitsprijzen voor gezinnen zijn gestegen.

In Wallonië (+18,9 procent) en Brussel (+9 procent) kwam er gemiddeld wel minder bij. De stijging met 26,5 procent voor Vlaanderen betekent gemiddeld 114 euro extra per jaar. De iets lagere energieprijs en btw-verlaging werden hier vooral uitgewist door een gemiddelde verdubbeling van de distributienettarieven – in de andere gewesten ging dit tarief een pak minder vooruit. Ook de bijdrage hernieuwbare energie en WWK (warmtekrachtkoppeling) en de openbare heffingen stegen.

Bedrijven

En dan zijn er nog de bedrijven. De kleine Belgische bedrijven moesten meer dan 25 procent meer betalen over de periode 2007-2014, maar de grote bedrijven, aangesloten op het middenspanningsnet, maar 3,3 procent meer. Die kleine stijging komt volledig op de rekening van Wallonië: +14,3 procent onder impact van fors meer heffingen. In Vlaanderen is er dus een status quo (-0,05%), omdat de prijs van de energiecomponent met net geen kwart daalde. Voor Brussel staat -8,4 procent in de tabellen.

Gas

Voor gas kwam er voor de Belgische residentiële klant 27,9 procent bij. Voor een Vlaams gezin was dat gemiddeld 293 euro per jaar of 25,7 procent meer. Voor een Belgische kmo kwam er 20,9 procent bij, voor de Vlaamse net geen 20 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content