Elektriciteit 35 euro duurder vanaf januari

© BELGA

De elektriciteitsfactuur voor een doorsnee Vlaams gezin zal vanaf 1 januari gemiddeld 35 euro stijgen. De aardgasfactuur zal gemiddeld 17 euro dalen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.

Reden voor de duurdere stroomfactuur en lagere aardgasfactuur zijn de zogenaamde historische saldi: kosten van de distributienetbeheerders uit het verleden die verkeerd werden ingeschat, in het bijzonder door het enorme succes van zonnepanelen.

CREG, de federale regulator bevroor de distributienettarieven voor 2012 tot einde 2014 zodat er geen correctie voor de saldi gebeurde in 2013 en 2014. Op 30 juni 2015 besliste Het Hof van Beroep van Brussel dat de VREG nu verantwoordelijk is om de saldi te bepalen en door te rekenen. “Deze saldi zijn dus een erfenis uit het verleden”, klinkt het.

Voorschot

De Vlaamse regulator heeft nu beslist de wegwerking van die saldo over vijf jaar te spreiden. Een eerste voorschot van 20 procent wordt in 2016 doorgerekend.

“We schatten dat voor een doorsnee gezin de factuur voor elektriciteit op jaarbasis hierdoor gemiddeld stijgt met 35 euro. Voor aardgas daalt de factuur met gemiddeld 17 euro.” De eigenlijke factuur is afhankelijk van netgebied tot netgebied en van het verbruik.

De beslissing van de Vreg volgt na een openbare raadpleging. De Vlaamse regulator had eerder al een simulatie gemaakt wat de doorrekening zou kosten over drie, vijf of tien jaar. Uiteindelijk is gekozen voor vijf jaar, ook al omdat de saldi ontstaan zijn in vijf jaar (2010-2014). Enerzijds wou de Vreg niet dat er een tarievenschok zou plaatsvinden, door alles op korte termijn door te rekenen. Anderzijds mag de doorrekening ook niet te lang op zich laten wachten. Dat zou enkel maar de financieringkost opdrijven.

Ook voor bedrijven

Niet alleen de factuur van de gezinnen verhoogt. Ook voor de bedrijven ontsnappen niet aan de prijsstijging. “We schatten dat voor een bedrijf op middenspanning met een jaarverbruik van 50.000 kWh de factuur voor elektriciteit op jaarbasis gemiddeld stijgt met 158 euro. Voor een bedrijf met een jaarverbruik gas van 290.750 kWh daalt de factuur met gemiddeld 140 euro”, luidt het.

Overigens gaat het maar om voorschotten. De definitieve saldi uit het verleden zijn immers -wegens erg complex- nog niet berekend. De Vreg wou daar evenwel niet op wachten en al een eerste indicatie geven. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content