El Niño maakt cake bakken duurder

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie een cake wil maken, geeft daar door het weerfenomeen El Niño meer aan uit. Dat leert de cake-index van M&G.

Terwijl de olieprijs nieuwe dieptes opzoekt, stijgt de prijs van bepaalde agrarische basisproducten. De oorzaak is het weerfoneem El Niño. Het natuurverschijnsel is onder meer verantwoordelijk voor de lagere productie van palmolie in Indonesië, van cacao in Afrika en van suiker en koffie in Brazilië.

Door de angst dat de productie door een sterke El Niño nog verder afneemt, leidde dat tot een prijsexplosie van 42 procent voor suiker, 18 procent voor palmolie, 8 procent voor koffie en 2 procent voor cacao in het vierde kwartaal van 2015. Door die prijsklim is de M&G’s cake-index, die alle producten omvat die je nodig hebt om cake te maken, gevoelig gestegen. Alleen boter werd voor de gelegenheid vervangen door palmolie. De prijsdaling van graan houdt de algemene prijsstijging van agrarische basisproducten enigszins binnen de perken.

Vooral chocoladecake duurder

Voor de liefhebbers van chocoladecake is El Niño bijzonder slecht nieuws. Dat komt doordat de prijs van suiker, een van de belangrijkste ingrediënten van chocoladecake, bijna verdubbeld is. Wie een koffiecake kan smaken, komt er goedkoper van af. Ook al steeg de prijs van koffie sterker dan die van cacao, in koffiecake zit minder suiker.

Uit de index van de voedselprijzen die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) opstelt, blijkt dat het effect van El Niño op de volledige voedselmarkt nauwelijks voelbaar is. Onder meer de prijzen van vlees, zuivel en graan zijn in december respectievelijk met 2,2, met 1 en met 1,3 procent gezakt tegenover november.

Meteorologen waarschuwen dat El Niño nog lang niet achter de rug is. Het blijft afwachten of het weerfenomeen op lange termijn een invloed uitoefent op de wereldvoedselprijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content