Dubbel zoveel mensen ruilen eigen wagen in voor deelauto

© Belga

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van allerhande autodeelsystemen is in een jaar tijd verdubbeld. “De deeleconomie zit in de lift”, zegt Jeffrey Matthijs van Autodelen.net. “Vooral millennials hebben geen nood meer aan een eigen auto.”

In januari vorig jaar waren in ons land zo’n 14.000 autodelers, dit jaar zijn dat er al 28.000. Dat is dus een verdubbeling. Het aantal auto’s dat gedeeld wordt, is meer dan verdubbeld: van 1.200 vorig jaar tot zo’n 3.000 deelauto’s nu.

Milieubewust

“Bovendien vinden veel millennials het niet meer nodig om een eigen auto te bezitten. Ze zijn opgegroeid met files en de klimaatverandering. Ze willen een auto kunnen gebruiken, maar hoeven die niet te bezitten”, zegt Matthijs aan Deredactie.be.

Dat ook de overheden de laatste tijd op de kar zijn gesprongen, net als verschillende autobouwers, verklaart ook deels het succes van het autodelen. Bovendien zijn er naast de grote spelers zoals Cambio ook steeds vaker kleine lokale initiatieven.

Ook de toenemende populariteit van de deeleconomie doet een duit in het zakje. Zo bestaat er zoiets als peer-to-peerautodelen. Hier delen particulieren hun auto’s onder elkaar op een website. Matthijs maakt de vergelijking met Airbnb: “Het is heel laagdrempelig en veel mensen staan op de website geregistreerd, maar doen in de praktijk niet aan autodelen. Dat vertekent de cijfers een beetje.” Als we geen rekening houden met die cijfers is er in vergelijking met vorig jaar nog steeds een toename van 35 procent.

Partner Content