Dochter studeert in Groot-Brittannië? Hoe goedkoop geld overschrijven

© iStock
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Wie geld overschrijft naar zijn studerende tiener in Groot-Brittannië kan soms voor onaangename verrassingen komen te staan. Zo kan door de wisselkoers het verschil tussen het overgeschreven bedrag en dat op de rekening oplopen tot minstens 240 euro, alleen al voor het inschrijvingsgeld.

Geld storten op een Britse rekening is niet gratis. Daar komt u al gauw achter als uw kinderen bijvoorbeeld in Londen gaan studeren. Het collegegeld voor de Britse universiteit overschrijven kon volgens onze huisbankier en volgens Lloyds Bank zonder kosten. Maar het bedrag dat op de Britse rekening kwam, was niet wat we verwachtten. De wisselkoers van Lloyds was 2,65 procent duurder dan de mid-rate middagfixing van Bloomberg op de dag van de overschrijving. Het verschil bedroeg bijna 260 pond.

De universiteit biedt aan buitenlandse studenten een veilige geldtransfer via Western Union aan. Maar deze keer bedroeg de commissie 3,01 procent tegenover de middagfixing van Bloomberg. De commissie op een tweede storting via Western Union _ drie maanden later, nadat de euro een duik had genomen _ bedroeg slechts 1,79 procent vergeleken bij de Bloomberg-maatstaf. Een verschil van toch nog 115 pond.

Geen wissel

Een nieuwe geldtransferdienst is TransferWise, dat is opgericht in 2010. Volgens een woordvoerster verwerkt het platform elke maand 700 miljoen euro aan transfers. “Een besparing van 31,5 miljoen euro aan bankcommissies per maand”, knipoogt ze. TransferWise heeft kantoren in Londen, New York en Estland, waar de stichters vandaan komen. Taavet Hinrikus was lid van het team dat in 2003 Skype opstartte. Medestichter Kristo Kaarmann werkte in Londen voor PwC en Deloitte.

Het verhaal gaat dat Hinrikus euro’s had overgehouden aan zijn werk voor Skype, maar hij woonde in Londen. Kaarmann werd betaald in ponden, maar moest in Estland een hypotheek in euro afbetalen. Daarom creëerden ze hun persoonlijke mini-geldtransferdienst. Met de mid-marketrate van Reuters in de hand betaalde Hinrikus de Estse lening in euro, terwijl Kaarmann hem ponden gaf om in Londen te wonen. Geen van die transacties ging naar een andere muntzone. Er waren geen commissies op wisselkoersen verschuldigd, want er was geen wissel.

TransferWise matcht mensen die geld in één richting willen sturen met mensen die geld in de andere richting willen sturen. Het houdt de transfers binnen dezelfde muntzone.

Goedkopere wisselkoers

In april deden we twee overschrijvingen via TransferWise. Een ervan, voor 4306,47 euro, gaf 0,604 procent minder in ponden dan de omrekening op basis van de mid-marketrate van Bloomberg. TransferWise geeft de wisselkoers en de commissie netjes op (20,79 euro). De grootste verrassing was dat we 127 euro terugkregen, omdat TransferWise een goedkopere wisselkoers had kunnen vinden dan de oorspronkelijke raming.

Bij de tweede transactie, voor 4500 euro, stelde TransferWise voor dat ze een betere wisselkoers kon geven als het iets meer tijd kreeg. Dat wezen we af. Uiteindelijk kwam 0,671 procent minder op de rekening dan de mid-marketrate van Bloomberg. De commissie was 22,39 euro. De transacties namen één tot anderhalve dag in beslag.

Disruptieve concurrentie

Ondanks die disruptieve concurrentie wijzigen de Britse banken hun geldtransferbeleid niet. Vorige week deed Lloyds Bank een wisselvoorstel dat 2,52 procent ongunstiger was dan onze referentie-wisselkoers, bij Western Union bedroeg het verschil 3,56 procent.

Dochter studeert in Groot-Brittannië? Hoe goedkoop geld overschrijven
© Bloomberg

Nochtans is TransferWise, dat ook een reeks andere munten dan ponden behandelt, niet hun enige nieuwe concurrent. Het Britse WorldRemit, dat ongeveer tegelijk is gestart, bood vorige week op zijn website 0,678 procent minder ponden voor onze euro’s dan TransferWise. Maar zelfs dat is aanzienlijk goedkoper dan een overschrijving naar een Britse High Street-bank.

Partner Content