De werkelijke kosten van hygiënisch zijn

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Iedereen leeft graag in een proper huis en hecht veel belang aan een verzorgd voorkomen. Maar wat zijn de werkelijke kosten van hygiënisch zijn?

In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.

Waterverbruik

De werkelijke kosten van hygiënisch zijn

In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,35 euro per kubieke meter water. Volgens een onderzoek van Watermeter gebruikt een gemiddeld gezin van vier personen ongeveer 129 kubieke meter water per jaar. In totaal betaalt zo’n gezin ongeveer 561 euro per jaar.

Een alleenstaande verbruikt gemiddeld 49 kubieke meter water op één jaar. Op zijn afrekening staat ongeveer 213 euro op het einde van het jaar.

Kosten lichaamsverzorging

De prijzen van doucheproducten kunnen sterk variëren naargelang het merk. Rekening houdend met de index kost één fles douchegel van 250 mililiter gemiddeld 2,08 euro. De gemiddelde prijs van een tube tandpasta is 1,76 euro. In Totaal geeft een doorsnee persoon ieder jaar 273 euro uit aan persoonlijke hygiëne.

Het huishouden

Naast de persoonlijke lichaamsverzorging is het ook belangrijk om je huis kraaknet te houden. Volgens de meest recente cijfers van de FGOV Economie spendeert een gemiddeld persoon ongeveer 244 euro per jaar om zijn woning proper te houden. Het gebruik van bijvoorbeeld een stofzuiger kost ieder jaar gemiddeld 13 euro.

Voor propere kledij legt de gemiddelde persoon 138 euro op tafel per jaar (exclusief waterverbruik). 31 euro gaat naar het gebruik van de wasmachine en 47 euro naar het gebruik van de strijkijzer.

De overige 50 euro wordt gebruikt om wasproducten te kopen. Mensen die een droogmachine gebruiken moeten elk jaar gemiddeld 34 euro extra energiekosten betalen.

Andere kosten

De werkelijke kosten van hygiënisch zijn

Gemiddeld betaalt een Vlaming 32 euro ( inclusief aankoop vuilniszakken) per jaar voor de afvalophaling en 58 euro voor kosten met betrekking tot de zuivering van het afvalwater waaronder taksen voor riolering.

Totale kosten

De totale kost voor een volwassen persoon om hygiënisch te zijn bedraagt ongeveer 950 euro per jaar, exclusief de aankoop van apparatuur. De kosten voor een gezin variëren afhankelijk van de gezinsgrootte.

Volgende week: De werkelijke kosten van trouwen

Lees ook: De werkelijke kosten van huisdieren houden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content