De werkelijke kosten van een wagen
Vrijheid en mobiliteit, het zijn maar enkele associaties die mensen oprakelen als ze aan een eigen wagen denken. Toch vergeten velen dat er meer kosten komen kijken bij zo’n aanschaffing dan enkel de aankoopprijs.
In deze rubriek gaan we elke week op zoek naar de werkelijke kosten van de alledaagse en de uitzonderlijke dingen des levens. We houden zowel rekening met de vanzelfsprekende als de minder zichtbare kosten.
De aankoop
Juiste timing kan van cruciaal belang zijn wanneer je een auto koopt. Autoverkopers gooien heel het jaar door met allerhande promoties naar je hoofd en het is aan jou om op het juiste moment toe te slaan.
Vanzelfsprekend is het autosalon één van de uitgelezen kansen om een nieuwe wagen op de kop te tikken. In deze situatie gaan wij uit van een vierwieler die 15 000 euro kost.
Uiteenlopende kredietinstellingen bieden je verschillende tarieven aan om een autolening af te sluiten. Het prijsverschil kan oplopen tot 2900 euro. Gemiddeld betaal je 265 euro per maand af voor een wagen van 15 000 euro over een periode van 60 maanden. Hier kan je de verschillende kredietinstellingen vergelijken.
Eenmaal een wagen gekocht, moet je geld op tafel leggen voor een nummerplaat (30 euro) en een inschrijvingsbewijs (26 euro)
Verzekering
Iedere bestuurder is wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te nemen. Die verzekert je wanneer je betrokken raakt bij ongeval waarbij je lichamelijke en materiële schade toebrengt aan derden.
Ook hier kan de prijs variëren afhankelijk van je leeftijd, het automerk, het motorvermogen,.. Vergelijken is de boodschap.
Als we een wagen nemen met een gemiddeld vermogen van 109 pk en een bonus malis van 11, komt dat voor een 23-jarige persoon die in Brussel woont neer op gemiddeld 633 euro per jaar.
Daarnaast kan je allerhande verzekering nemen die niet verplicht zijn zoals een omniumverzekering. Je bent tegen meer verzekerd, maar de kostprijs ligt vanzelfsprekend hoger.
Belastingen
Allereerst wilt de staat dat je ieder jaar een verkeersbelasting betaalt. Stel dat onze wagen een cilinderinhoud van 1.560 kubieke centimeter heeft dan betalen wij jaarlijks 221 euro verkeersbelastingen.
Daarenboven moeten wij 61,50 euro neertellen voor de belasting op inverkeerstelling. Op het belastingsportaal van Vlaanderen kan je zelf nagaan hoeveel belastingen je moet ophoesten.
Het verbruik van de wagen
Het verbuik van de auto heb je zelf in de hand. Hoe meer je rijdt, hoe meer je moet tanken. Hier is het belangrijk om te kijken naar het verbruik/100 km van de wagen. Wij hebben berekend dat als wij met onze wagen 16 000 kilometer rijden aan de huidige benzine prijs ( 1,479), we ongeveer 165 euro betalen. Bereken hier zelf het verbruik van je auto.
De wagen onderhouden
Tegenwoordig volstaat het om met de auto om de 20 000 à 30 000 kilometer naar de garagist te rijden voor een onderhoud. Ook hier kunnen de prijzen variëren. De gemiddelde prijs voor een klein onderhoud ligt tussen 100 en 1000 euro, afhankelijk van gebruik, merk en bouwjaar.
Totale kostprijs
Onze wagen kost ons ieder jaar 4 525,5 euro (inclusief afbetaling).
Volgende week: De werkelijke kosten van een adoptie
Lees ook: De werkelijke kosten van trouwen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier