De 4 moeilijkste geldgesprekken met je kinderen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het is nooit gemakkelijk om je kind te vertellen dat de financiële gezinssituatie verandert. Dit zijn de vier moeilijkste geldgesprekken die je met je kind kan hebben.

1. Je verwacht een tweede kind

Een eerstgeborene zal enthousiast reageren als hij hoort dat hij een nieuw broertje of zusje krijgt, maar hij zal zich tegelijk zorgen maken. Het gezin zal namelijk met hetzelfde budget een extra mond moeten voeden.

“Lees samen met je kind boeken over baby’s en vertel hoe de gezinssituatie zal wijzigen”, vertelt de baas van Libertas Wealth Management Group, Adam Koos in een interview met Learnvest. Leg je kind uit dat delen een manier van helpen is. Zo leert het kind dat speelgoed en aandacht delen bij het gezinsleven hoort.

2. Je gaat scheiden

Het is één van de hardste gesprekken die je, hopelijk nooit, moet voeren met je kind. Jonge kinderen kunnen een echtscheiding moeilijk plaatsen omdat ze niet weten wat ze moeten verwachten. “Kinderen zijn egoïstisch en denken bij nieuwe gebeurtenissen onmiddellijk aan wat er met hen zal gebeuren”, vertelt de Amerikaanse psychologe Aaron Kipnis.

De 4 moeilijkste geldgesprekken met je kinderen

De financiële situatie zal voor beide ouders ingrijpend veranderen. Elk zal zijn eigen budget beheren, waardoor het kind misschien met minder tevreden moet zijn. Koos benadrukt dat je je kind duidelijk moet maken hoe de financiële situatie zal veranderen.

“Leer je kind dat je met minder geld evenveel plezier kan beleven. Wees creatief’, vertelt Kipnis. “Laat je kind ook keuzes maken tussen bijvoorbeeld een bezoek aan de cinema of eten in Mc Donalds.”

3. Je bent ontslagen

Een ontslag kan de gezinssituatie ingrijpend wijzigen. Het is belangrijk dat je kind daar zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gebracht.

Door de focus op de positieve punten te leggen, is de kans groter dat je kind de situatie beter zal vatten. “Zeg dat je nu meer tijd met hem kan doorbrengen terwijl je werk zoekt. Je kan bijvoorbeeld meer naar de voetbaltraining gaan”, vertelt de psycholoog.

4. Je hebt schulden

Schulden hebben een rechtstreekse invloed op het gezinsbudget. Desalniettemin betekent minder geld niet dat je kind minder kan genieten van zijn vrije tijd.

De 4 moeilijkste geldgesprekken met je kinderen

Reik je kind goedkopere alternatieven aan om zich te vermaken. “Laat hem thuis van een sportkamp en ga zelf met hem voetballen of spelen. Het kind beleeft er even veel plezier aan en je creëert een goede band”, vertelt Kipnik. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content