‘Consument niet noodzakelijk beter af met duurdere wasmachine’

© Thinkstock

Volgens Test-Aankoop is de consument niet noodzakelijk beter af met een duurdere wasmachine.

Test-Aankoop deed een test met twaalf merken, en daaruit valt niet te besluiten dat duurdere toestellen langer meegaan dan goedkopere. De consumentenorganisatie eist dat fabrikanten de minimale levensduur van een wasmachine duidelijk zouden vermelden.

20 jaar

Gemeten naar de ecologische impact zou een wasmachine 20 jaar moeten meegaan, maar weinig toestellen lijken gemaakt om zo lang te te functioneren, aldus Test-Aankoop. De consumentenorganisatie nam voor het eerst de duurzaamheid van wasmachines onder de loep, en deed daarbij onder meer een test van de bestendigheid tegen het zwieren, en een herstellingsproef. Onderdelen van een machine van een duurder merk mogen dan beter zijn dan die van een goedkoper merk, binnen eenzelfde merk gaat een duurder toestel niet noodzakelijk langer mee dan een goedkoper model.

Herstellingen

Vaak betaalt de consument niet méér voor betere materialen, maar voor nieuwere (niet noodzakelijk betere) technologie en voor meer programma’s (die niet altijd nodig zijn), stelt Test-Aankoop vast. Machines van eenzelfde merk vertonen dezelfde slijtage. De consumentenorganisatie wijst ook op de moeilijkheden met reparatie. Sommige onderdelen van wasmachines zijn moeilijk bereikbaar en soms worden zeer specifieke onderdelen gebruikt in plaats van standaardonderdelen.

Meest betreurenswaardig vindt Test-Aankoop dat kleine onderdelen soms worden ingebouwd in een groter geheel. Als er een probleem is, moet dan het geheel worden vervangen, zodat een nieuw toestel soms goedkoper uitkomt, luidt het. De consumentenorganisatie vraagt de fabrikanten geen snel verslijtende onderdelen meer in te bouwen in een groter geheel. Daarnaast zouden die fabrikanten nauwer moeten samenwerken met onafhankelijke herstellers, zodat de consument zijn toestel tegen een betaalbare prijs kan laten herstellen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content