Binnenkort moet je in elke winkel betalen voor een zakje

© BELGA

Van supermarkt tot kledingwinkel: voor een draagtas aan de kassa – papier of plastic – moet je binnenkort betalen. “En ze zullen een pak meer kosten dan 5 cent”, zegt minister van Leefmilieu Christine Marghem (MR).

Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) wil alle draagtassen een “ontradende minimumprijs” geven, die hoger ligt dan de 5 eurocent die je vandaag betaalt voor een plastic zakje in de supermarkt. Daarnaast wil ze lichte plastic zakken – minder dan 0,05 millimeter dik – verbieden die thuis niet tot compost kunnen worden verwerkt. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Primaire verpakkingen

De zogenaamde primaire verpakkingen, zoals de dunne transparante zakjes voor groenten en fruit of de verpakking van verse vis, blijven gratis, maar moeten ook thuis composteerbaar zijn.

Marghem wil zo het gebruik van herbruikbare draagtassen verder aanmoedigen. De inkomsten zullen bovendien gebruikt worden voor onderzoek en innovatie en het beperken van vervuiling.

Wallonië en Brussel kondigden eerder al initiatieven aan om plastic zakjes te bannen. Ook in Vlaanderen komt er zo snel mogelijk een verbod, klinkt het bij Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Minder plastiek in Europa

De nieuwe maatregel komt er op vraag van Europa die de gigantische berg wegwerpzakjes wil wegwerken. Cijfers leren dat de gemiddeld de Europeaan 198 zakjes per jaar gebruikt – een totaal van bijna 100 miljard zakjes. De Belg verbruikt gemiddeld minder: 97 wegwerpzakjes per jaar. Tegen 2019 verwacht Europe dat alle lidstaten soortgelijke maatregelen als in België.

Indien de lidstaten de zakjes van minder dan 0,05 millimeter niet willen afschaffen, kunnen ze de burgers een lidmiet opleggen van 90 zakjes per jaar. Europa verwacht dat ze tegen 2025 dat aantal verder afzwakken naar 40 per jaar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content