Bijna helft van de Belgen is financieel niet geletterd

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

55 procent van de Belgen is vertrouwd met financiële basisbegrippen zoals inflatie, interesten en risicospreiding. Daarmee scoort ons land lager dan buurlanden Nederland en Duitsland.

Vorig jaar werd bij 150.000 volwassenen in 140 landen gepolst naar hun kennis van financiële begrippen. De resultaten van deze enquête werden nu gepubliceerd door Standard & Poor’s. Opmerkelijk is alvast dat amper één op drie ondervraagden financieel geletterd blijkt te zijn en dus drie van de vier gestelde vragen correct kon beantwoorden.

Inflatie en interestberekening zijn de thema’s waar men het best op scoort. Risicospreiding wordt dan weer het minst begrepen. Op wereldschaal doen mannen het met een gemiddeld geletterdheidspercentage van 35 procent beter dan vrouwen (30 procent). Dit fenomeen blijkt zowel te bestaan in sterk als minder ontwikkelde landen.

Regionale verschillen

Toch blijken er grote verschillen tussen de landen onderling te zijn. Noorwegen, Denemarken en Zweden bekleden de eerste plaats met 71 procent geletterdheid. Maar ook Israël, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Australië en Finland scoren hoog. Met 55 procent is België slechts een middelmatige student. Jemen is hekkensluiter van dienst met amper 13 procent.

Hoewel financiële geletterdheid wereldwijd meer voorkomt in welstellende en hogeropgeleide milieus, leert deze studie ons dat er op aarde nog altijd miljarden mensen zijn die onvoldoende kennis hebben om op een verantwoorde manier om te gaan met bijvoorbeeld kredietkaarten en leningen.

De gedetailleerde resultaten van de enquête van Standard & Poor’s vind je hier.

Bijna helft van de Belgen is financieel niet geletterd
© S&P

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content