Bijna 1 op de 4 Belgen wil inleveren voor extra vakantie

© iStock

Net geen kwart van de Belgen is bereid financieel in te leveren voor extra vakantie. Dat blijkt uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Acerta.

Uit een studie van Acerta bij 2000 Belgen, waarover De Tijd bericht, blijkt dat Belgen meer flexibiliteit in hun job willen en meer inspraak bij de invulling van hun loon. Meer dan acht op de tien werknemers (84%) willen graag zelf kiezen wanneer de arbeidsuren gepresteerd worden. Net geen zeven op de tien hechten veel belang aan de werklocatie. Die behoefte stijgt naarmate de werknemers ouder worden.

Daarnaast wil het merendeel van de Belgen (76%), in het bijzonder de jongere werkkrachten, gedurende een bepaalde periode meer uren werken om die dan later te recupereren.

Bedrijfswagen blijft populair

Acerta polste ook naar de loonverwachtingen van de Belg. Velen willen meer ruimte willen voor een individuele invulling van het loonpakket. 34 procent van de Belgen wil loon inleveren in ruil voor een bedrijfswagen. 12 procent wil daarvoor 100 euro per maand opofferen. Alternatieven voor de bedrijfswagen zijn minder in trek. Slechts 21 procent wil snoeien in zijn loonbriefje voor bijvoorbeeld een treinabonnement.

Iets minder dan 25 procent van de Belgen is bereid een deel van het loon in te ruilen voor extra vakantie. Dat percentage ligt iets hoger in de leeftijdscategorie tussen 26 en 40 jaar (28%). Omgekeerd wil 19 procent zijn vakantiedagen omzetten in extra loon.

37 procent van de Belgen is bereid een lager loon te krijgen in ruil voor een minder belastend takenpakket. “Tegen de verwachtingen in zijn het niet de oudere werknemers, maar de jongeren die daarvoor open staan”, zegt Annelies Baelus van Acerta Consult. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content