Belgische spaarboekjes lopen leeg

© iStock

Voor de derde maand op rij is het bedrag op de Belgische spaarboekjes gedaald. De spaartegoeden zijn dit kwartaal afgenomen met 1,5 miljard euro.

261,5 miljard euro stond er in september op de Belgische spaarboekjes. Het is de derde maand op rij dat de Belgen minder geld aanhouden op hun spaarrekening. Dat schrijft De Tijd. Volgens de krant is het zeven jaar geleden dat de spaartegoeden nog op zo’n laag pitje hebben gestaan.

Dalende spaarrentes

De desinteresse in de spaarboekjes is volgens economen te verklaren door de spaarrentes die blijven dalen. “De rentes zijn bij verscheidene banken in september nog verder verlaagd en tot een historisch dieptepunt teruggezakt”, zegt Johan Van Gompel, econoom bij KBC. Onder meer Beobank, KBC en NIBC Direct hebben gesnoeid in de rentetarieven.

Door de lage rentes zoeken de spaarders steeds vaker heil in beleggingsproducten met een hoger rendement. “De risicoappetijt van spaarders is toegenomen. De inlagen in beleggingsfondsen stijgen”, aldus Van Gompel in de krant.

Nog lager

Volgens verscheidene economen heeft de spaarrente zijn dieptepunt nog niet bereikt. Zo heeft de Europese Centrale Bank laten weten dat ze begin december het QE-programma nog zal versoepelen. Daardoor zijn de rentes op lange en middellange termijn gedaald en komen de winstmarges van de banken onder druk.

Veel banken hebben niet veel ruimte meer om het mes te zetten in de rentetarieven, omdat ze al flirten met de minimumgrens. De getrouwheidspremie mag niet lager zakken dan 0,10 procent en de basisrente mag niet onder 0,01 procent gaan. Onder andere de grootbanken Belfius, KBC en BNP Paribas Fortis kunnen enkel nog snoeien in de basisrente. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content