Belgische gezinnen hebben meer schulden dan inkomen

© iStock

De schulden van de Belgische gezinnen zijn voor het eerst groter dan hun gezamenlijk jaarinkomen na belastingen.

De schulden van de Belgische gezinnen zijn voor het eerst groter dan hun gezamenlijk jaarinkomen na belastingen. Onder impuls van de groeiende berg hypotheekleningen klom de schuldgraad eind september 2015 naar 100,6 procent van het jaarinkomen.

België drijft daarmee verder weg van de eurozone, waar de gezinsschulden al een tijdje dalen en onder het Belgische niveau liggen, schrijft De Tijd donderdag.

Stijgende woningprijzen en dalende rentetarieven – waardoor gezinnen meer kunnen lenen – deden het volume hypothecaire kredieten toenemen naar 194,6 miljard euro. Dat is goed voor ruim 80 procent van de gezinsschulden. De schuldgroei doet knipperlichten afgaan.

“Het niveau is niet alarmerend, maar de evolutie is wel verontrustend. De cijfers beginnen tegen te spreken dat we grote spaarders zijn”, zegt econoom Geert Noels in de krant.

De overdreven kredietgroei kan op termijn ook een zeepbel in de woningmarkt voeden, waarschuwen experts. Volgens de Nationale Bank blijft de financiële positie van gezinnen “al met al robuust” dankzij het grote financiële vermogen van de Belgen. Maar de ongelijke verdeling van dat vermogen – vooral aangehouden door gezinnen zonder hypotheekschuld – creëert wel ‘risicohaarden’ in de hypotheekmarkt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content