Belgen kopen online, maar meestal in het buitenland

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Belgische consumenten gebruiken hun kredietkaart steeds vaker voor onlineaankopen. De gemiddelde uitgave is echter nog altijd de helft lager dan die in een fysieke winkel.

Bijna één op de vier aankopen met een kredietkaart in ons land gebeurt online. Dat blijkt uit recente cijfers van AXA Bank. In de eerste helft van vorig jaar gebeurde nog maar één op de vijf aankopen met de Visa-kaart online. Het percentage onlinetransacties is op een jaar tijd dus gestegen met ongeveer 25 procent.

Slecht nieuws echter voor de Belgische handelaars: amper één op de tien onlineaankopen met een kredietkaart gebeurt in eigen land. Europese webwinkels die zich buiten België bevinden, snoepen 86 procent van de markt af. Drie procent van de internetaankopen door Belgische consumenten vindt plaats in een Amerikaanse of Canadese webshop.

56 euro per onlineaankoop

Het gemiddelde bedrag van een aankoop via internet is bovendien nog relatief laag. Gemiddeld geeft een klant bij AXA Bank 56 euro uit bij een onlineaankoop met zijn Visa-kaart, terwijl het gemiddelde voor offlineaankopen 115 euro bedraagt. Kortom: de gemiddelde uitgave in een webshop is de helft lager dan die in een fysieke winkel.

Hobbyspullen hebben dan weer een streepje voor op internet: volgens de studie van AXA worden die vaker online gekocht dan in een traditionele winkel. Ze zijn goed voor bijna een derde van alle internetaankopen, terwijl ze slechts 11 procent van alle uitgaven in fysieke handelszaken vertegenwoordigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content