Belg heeft vorig jaar fors minder geïnvesteerd in een levensverzekering

© iStock

De levensverzekering was lange tijd een lucratief alternatief voor het spaarboekje. Maar de Belg had nog nooit zo weinig interesse in een levensverzekering als vorig jaar.

De Belgische spaarder heeft in 2015 bijna 10 procent minder geïnvesteerd in een individuele levensverzekering. Dat schrijft De Tijd op basis van de statistieken van de herverzekeraar Swiss Re. De Belg besteedde vorig jaar gemiddeld 1.370 euro aan een levensverzekering. Dat is zelfs onder het niveau van 2013, toen al het laagste niveau sinds 2005.

Verschillende oorzaken

De tanende interesse in een levensverzekering heeft volgens experts meerdere verklaringen. Allereerst brengen levensverzekering alsmaar minder geld in het laatje. Door de lage rentestanden zien verzekeraars en banken zich genoodzaakt de rente naar beneden bij te stellen. De verzekeringenfederatie Assuralia zag voor die producten vorig jaar een achteruitgang van de premies met 21 procent.

Volgens François de Clippele, woordvoerder bij van Assuralia is er nog een tweede oorzaak waarom levensverzekeringen minder goed in de markt liggen. “De verhoging van de taks op levensverzekeringenpremies van 1,1 procent naar 2 procent in 2013 ondermijnt duurzaam de appetijt voor dat type verzekeringen”, zegt hij aan de krant.

Opnieuw interesse

Al lijkt er een einde te komen aan de de dalende trend. AG Insurance heeft in de eerste helft van dit jaar 27 procent meer levensverzekering aan de man gebracht. Onder meer de onrust op de financiële markten geeft die producten een duwtje in de rug. Daarenboven brengen de meeste levensverzekeringen nog altijd meer op dan de spaarboekjes.

De statistieken van Swiss Re leren ook dat de Belg niet minder uitgeeft aan zijn schadeverzekeringen zoals een brand-ongevallenverzekering. Voor schadeverzekeringen bedroeg de jaarpremie per Belg gemiddeld 960 euro, stabiel in vergelijking met de 966 euro uit 2014.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content