Belfius gaat experimenteren met ‘belbankiers’

© BELGA

Net zoals de andere banken zoekt de staatsbank Belfius naar manieren om het mes te zetten in de kosten. Een daarvan is werken met banken die enkel open zijn op afspraak, de zogeheten ‘belbankiers’.

Het aantal kantoren van de grootste banken in ons land daalt gevoelig. Onder meer de grootbank Belfius ging al stevig met de kam door haar kantoornet. De bank reduceerde de afgelopen twaalf jaar haar aantal kantoren van zo’n 1.209 tot 708 stuks. Maar de bank wil ook een aantal kantoren redden door te werken met een alternatieve dienstverlening. Dat schrijft De Standaard.

Meer ‘belbankiers’

Belfius wil de komende jaren werk maken van een aantal kantoren die enkel open zijn op afspraak. Het concept zou vooral kleinere kantoren in meer landelijke gebieden kunnen redden. Op dit moment telt de staatsbank een tiental ‘belbankiers.’ “Maar we gaan de test uitbreiden in verschillende regio’s”, zegt Dirk Vanderschrick, hoofd retail- en commercieel bankieren bij Belfius in de krant. Hij sluit niet uit dat in de komende vijf jaar het concept ingevoerd kan worden in een belangrijk deel van het net.

In de krant doet hij het systeem uit de doeken: “Mensen komen op afspraak om met de bankier te praten, maar kunnen ook een contact vastleggen met bijvoorbeeld een verzekeringsspecialist. Omgekeerd zullen voorbijgangers op het raam kunnen zien welke tijdslots nog beschikbaar zijn om langs te komen en kunnen ze die meteen vastleggen.”

Volgens hem kan de bank op die manier aanzienlijk snoeien in de kosten omdat “bakstenen goedkoper zijn dan het personeel.”

Fusie kantoren

De bank laat ook weten dat het plannen heeft om een aantal kantoren te fuseren. “We gaan wel op voorhand na hoeveel klanten na zo’n fusie zouden afhaken. Dat mag niet meer dan 5 procent zijn”, benadrukt Vanderschrick.

Belfius is niet de enige bank die het kantoornet wil herstructueren. Ook bij BNP Paribas Fortis en ING zouden er ingrijpende veranderingen op til zijn. Al hebben de banken nog niets bevestigd. ING wil naar eigen zeggen niet reageren op de geruchten. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content