Behandel je kinderen gelijk

© iStock

Je wil één van je kinderen 25.000 euro geven voor zijn verbouwingen. Hoe herstel je heel eenvoudig die ongelijkheid zonder de andere kinderen ook 25.000 te geven?

Als ouder wil je uiteraard dat elke kind evenveel krijgt en dat dus niemand benadeeld wordt. Maar in de praktijk is dat niet altijd eenvoudig. Vandaag wil je bijvoorbeeld je dochter helpen met 25.000 euro voor haar nieuwe ramen, morgen uw zoon met 10.000 euro omdat hij zijn wagen perte totale reed,… Je zou natuurlijk telkens je iets geeft aan één kind het ook aan de andere kinderen kunnen geven. Maar dat is in de praktijk niet echt eenvoudig, zeker niet als er meerdere kinderen zijn. Hoe los je dat dan best op?

Verrekening

Als ouders iets schenken aan één van hun kinderen, is het normaal gezien de bedoeling dat die schenking een voorschot op erfenis is. Onze wetgever heeft dezelfde bedoeling en bepaalt daarom dat wat een kind vooraf gekregen heeft via een schenking, in principe ingebracht moet worden bij het openvallen van de nalatenschap. De schenking wordt met andere woorden verrekend met de erfenis van het kind. Kortom de 25.000 euro die je gaf aan je dochter en de 10.000 aan je zoon worden bij je overlijden verrekend.

Maak steeds een bewijs op

Wie een hand- of bankgift doet aan één van de kinderen, maakt daar wel best een bewijs van op en zet daarin duidelijk dat de gift gebeurt als ‘voorschot op erfenis’. Zo vermijd je misverstanden. Een bewijs van een hand- of bankgift kan eenvoudig door de klassieke 2 aangetekende brieven of een bewijsdocument op te maken, ondertekend door schenker en begiftigde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content