‘Armoederisico voor gezinnen met twee kinderen stijgt door nieuwe kinderbijslag’

© iStock

De hervorming van de kinderbijslag zal het armoederisico voor gezinnen met twee kinderen wél significant doen stijgen. Dat zeggen Bea Cantillon en Wim Van Lancker van het Centrum voor Sociaal Beleid (Universiteit Antwerpen) op basis van simulaties.

Het CSB weerlegt daarmee de bewering van de Vlaamse regering dat de hervorming het armoederisico van gezinnen zal doen dalen. Oppositiepartij sp.a dringt aan op een bijsturing van de hervorming.

Armoederisico stijgt

Volgens de Vlaamse regering zal de hervorming van de kinderbijslag het armoederisico voor zowat alle gezinnen doen dalen. Enkel voor gezinnen met vier kinderen of meer zou het risico gelijk blijven.

Maar volgens het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) klopt die bewering niet. Uit eigen simulaties blijkt dat het armoederisico voor gezinnen met twee kinderen wél significant zou stijgen, meer bepaald van 7,6 procent naar 8,4 procent. Ook voor eenoudergezinnen zou het risico stijgen van 22,3 naar 22,9 procent.

Het verschil met de cijfers die de regering gebruikt, is te verklaren door het feit dat de regering in haar berekeningen uitgaat van de situatie in 2015 en van de cijfers in 2019 (wanneer het nieuwe systeem ingaat). De gebruikte bedragen en inkomensgrenzen zijn met andere woorden niet aangepast aan de stijgende levensduurte, waardoor het armoederisico voor bepaalde groepen wél toeneemt, stelt het Centrum voor Sociaal Beleid.

Hervorming bijsturen

Oppositiepartij sp.a vindt dat de regering haar hervorming moet bijsturen. “De regering stelt zich terecht tot doel dat de hervorming het armoederisico moet doen dalen. Daarmee staat of valt deze hervorming ook voor ons. Maar als de hervorming niet doet wat ze moest doen, dan moet de regering opnieuw aan de tafel gaan zitten en het werk opnieuw doen”, zegt Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche aan Belga.

“Ik twijfel niet aan de goede intenties van minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Maar als nu blijkt dat er door de nachtelijke onderhandelingen fouten in de simulaties zijn geslopen, moet men dat erkennen en de hervorming bijsturen. De trofee mag dus opnieuw in de kast”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content