Argenta verlaagt spaarvergoeding tot wettelijk minimum

© BELGAIMAGE

Argenta heeft de spaarrente van het gewone spaarboekje verlaagd tot 0,01 procent, het absolute minimum.

Op de Maxirekening geeft Argenta nu nog slechts het wettelijke minimum: 0,01 pct in plaats van 0,05 pct basisrente, en een getrouwheidspremie van 0,10 procent. Op de e-spaarrekening, die volledig online wordt beheerd, ligt de vergoeding slechts een fractie hoger: de basisrente zakt er van 0,20 pct tot 0,05 pct, naast een getrouwheidspremie van 0,10 procent. Dat meldt de vergelijkingssite bankshopper.be.

Eerder deze week kondigde ook NIBC Direct aan dat het vanaf 12 juli de spaartarieven van de voornaamste spaarformules gaat verlagen. Zo verlaagt de bank de basisrente van de gewone spaarrekening van 0,50 naar 0,40 procent en de getrouwheidspremie van 0,20 naar 0,10 procent. De getrouwheidpremie van de getrouwheidsrekening zakt vanaf volgende week van 0,70 naar 0,55 procent. De basisrente van die rekening zakt van 0,10 naar 0,05 procent.

Lagere marktrente

Door de lagere marktrente hebben de jongste tijd tal van banken hun vergoeding die ze de Belgische spaarders bieden naar beneden gehaald. In het verleden waren er nog een aantal kleine spelers die uitpakten met een aantrekkelijke rente om nieuwe klanten te lokken, maar ook bij hen wordt de rente nu systematisch verlaagd. De lijst met banken die slechts het wettelijke minimum bieden, wordt alsmaar langer. Klanten die toch op zoek zijn naar extra rendement, moeten zich beroepen op speciale spaarformules.

Desondanks staan de spaarboekjes op een recordniveau. In mei groeiden ze aan met 1,63 miljard euro, tot bijna 263,2 miljard euro. Analisten wijzen erop dat er amper (risicoloze) alternatieven zijn. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content