Almaar meer banken zoeken de bodemrente op

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Almaar meer banken verlagen de basisrente op de gereglementeerde spaarboekjes naar het wettelijke minimum, 0,01 procent. Na de grootbanken volgen nu ook de kleinere banken zoals bpost bank en Crelan.

Het wettelijke minimum op de spaarboekjes bedraagt 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie. Als gevolg van de aanhoudende lage marktrente zakt ook bpost bank naar dat minimum.

Meer banken volgen

De bank wijst erop dat het met de Ritmo spaarrekening nog over een interessante formule beschikt voor regelmatige spaarders. Daar blijft de basisrente ongewijzigd op 0,30 procent, en zakt de getrouwheidspremie naar 0,80 procent.

Ook Crelan verlaagt de basisrente op het gewone spaarboekje naar het wettelijke minimum. De bank had de getrouwheidspremie eerder al verlaagd naar 0,10 procent. Ook voor allerlei andere spaarproducten krijgt de spaarder vanaf vandaag slechts 0,01 procent basisrente bij de bank. Dat is onder meer het geval voor het Crelan Horizon boekje (0,20% getrouwheidspremie) en het Crelan Ihorizon boekje (0,30% getrouwheidspremie). Enkel Crelan Direct boekje zoekt de bodemrente nog niet op. De basisrente klokt af op 0,10 procent, net zoals de getrouwheidspremie.

Negen banken

In totaal hebben nu al negen banken de basisrente verlaagd naar het absolute minimum. Onder meer Belfius, BNP Paribas Fortis en ING zijn bpost bank en Crelan al voorgegaan. De banken verlagen de rentes als gevolg van het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft onder meer de depositorente verlaagd van -0,3 naar -0,4 procent. Dat betekent dat de banken moeten betalen als ze geld parkeren bij de ECB.

Voor de banken is het naar eigen zeggen niet langer houdbaar om in zo’n een klimaat hogere spaartarieven aan te bieden. Sommige pleiten zelfs voor een negatieve spaarrente. Al heeft Johan Van Overtveldt, minister van Financiën al laten weten dat dat niet mogelijk is.

Deze banken hebben de basisrente al verlaagd naar het wettelijke minimum

1. Société Générale

2. Bank Nagelmackers (getrouwheidpremie blijft weliswaar (0,40%)

3. BNP Paribas Fortis

4. Fintro

5. Belfius

6. ING

7. Hello Bank

8. bpost bank

9. Crelan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content